Helpe.gr
Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Δεκ 7th, 2017

Live: Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα – Λεπτό προς λεπτό

Πολιτική ένταση στην ελληνική πρωτεύουσα πυροδότησαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να αντιδρά άμεσα με τον πιο επίσημο τρόπο την ώρα που προετοιμάζονται διαδηλώσεις στο κέντρο κατά της επίσκεψης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και η σύζυγός του έφτασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10:30 το πρωί, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

«Φρούριο» η Αθήνα με πάνω από 3.000 αστυνομικούς – Σε διαδήλωση καλούν συλλογικότητες κατά του Ερντογάν

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας, μετά από το 1952, ενώ πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διεθνούς απομόνωσης από τον δυτικό κόσμο.

 Εμπρηστικές δηλώσεις

Το κλίμα της επίσκεψης φαίνεται ότι δυναμιτίζουν οι εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε συνέντευξή που παραχώρησε χθες το βράδυ στον ΣΚΑΙ, δηλαδή στο παραπέντε της άφιξής του στην Αθήνα, στις οποίες υπάρχουν σαφείς αναφορές περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, γεγονός που δημιουργεί εκ των προτέρων ναρκοθετημένο κλίμα πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η ελληνική Κυβέρνηση απάντησε στις δηλώσεις αμέσως το δια του εκπροσώπου της, ο οποίος υπογράμμισε πως η τοποθέτησή του Τούρκου προέδρου «εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα.

«Η ελληνική κυβέρνηση» είπε «και ο Πρωθυπουργός, επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη».

Τονίζοντας ότι «ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών», ο κ. Τζανακόπουλος, υπογράμμισε σαν κατακλείδα στη δήλωσή του ότι: «Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Συγχρόνως, ο Τούρκος πρόεδρος, στην ίδια συνέντευξη, έθεσε ξανά το θέμα της έκδοσης των «8» στην Τουρκία, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευθεί αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος , ότι θα σταλούν στη γείτονα εντός 15-20 ημερών, γεγονός που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.

Η παραπάνω τακτική του κ.Ερντογάν με βεβαιότητα αποτελεί πολιτικό αιφνιδιασμό, καθώς το περιεχόμενο της επίσκεψης είχε όριοθετηθεί και συμφωνηθεί μέσα από τη διπλωματική οδό, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τους πραγματικούς σκοπούς που κρύβονται, από τουρκικής πλευράς, πίσω από την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Θράκη.

Για το εάν οι προθέσεις του κ. Ερντογάν είναι η υπονόμευση  εκ των προτέρων του διαλόγου του με τον κ. Τσίπρα θα φανεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται να περιπλέκουν την εικόνα των στοχεύσεων της επίσκεψης καθώς το προηγούμενο διάστημα διπλωματικές πηγές, εξηγούσαν πως πραγματοποιείται μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη και τόνιζαν με νόημα πως είναι η πρώτη Προέδρου της γείτονος εδώ και δεκαετίες.

Ειδικότερα έλεγαν, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με τις ΗΠΑ, πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης, αλλά και τη διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια, είναι απαραίτητος ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης. Σε αυτή την κατεύθυνση, είχε ούτως η άλλως σχεδιαστεί ότι θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, στους ελληνικούς στόχους επρόκειτο να περιλαμβάνεται η επιδίωξη ένος θετικού μηνύματος για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με εύκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του ζεύγους Ερντογάν στην Ελλάδα

Θα υπάρχουν ακόμα ελεύθεροι σκοπευτές σε όλα τα σημεία απ’ όπου θα περάσει ο κ. Ερντογάν και η συνοδεία του, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ενώ θα διακόπτεται από την Τροχαία η κυκλοφορία στους δρόμους που θα περνάει η πομπή.

Σημειώνεται ότι από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, θα απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις σε μεγάλο μέρος της Αθήνας και κυρίως σε έναν μεγάλο κύκλο γύρω από το Σύνταγμα, για λόγους ασφαλείας, ενώ έχουν προγραμματιστεί ειδικά μέτρα για την πρόληψη επεισοδίων περιφερειακά.

Όλες οι τροποποιήσεις στα ΜΜΜ λόγω επίσκεψης Ερντογάν
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο σταθμός «Σύνταγμα» του μετρό θα μείνει κλειστός, ύστερα από απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης.

Οι τροποποιήσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης έως τη λήξη της επίσκεψης την Παρασκευή.

Κλειστή η λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής

Ειδικότερα για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α’ θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo