Αυτά είναι τα 7,3 δισ. ευρώ που θα κατακλύσουν την ελληνική αγορά 

Συνολικά κεφάλαια πάνω από 7 δισ. ευρώ αναμένεται να διοχετευτούν στην αγορά της χώρας μέχρι το τέλος του χρόνου, γεγονός που θα αυξήσει την καταναλωτική ζήτηση, με ευεργετικά αποτελέσματα για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες όλων των κλάδων της οικονομίας.

Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από την υλοποίηση του ανεκτέλεστου μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από τις εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και από την πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  παραμένουν αδιάθετα περίπου 5 δισ. ευρώ, τα οποία έχει προγραμματιστεί να κινητοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Περίπου 1,2 δισ. ευρώ θα είναι οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων και των νέων συντάξεων, ενώ το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ.

Στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι οι πληρωμές του ΠΔΕ μέχρι και τον Σεπτέμβριο είχαν διαμορφωθεί σε 1.777 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 2.499 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των κεφαλαίων που θα διατεθούν εντός του 2017 ανέρχεται σε 6.750 εκατ. ευρώ.

Το ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ που απομένει, κανονικά θα πρέπει να διατεθεί μέχρι τον Δεκέμβριο ή το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο, με τη δίμηνη παράταση που ισχύει για τα προγράμματα του ΠΔΕ. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θεωρεί πολύ σημαντική την κινητοποίηση αυτών των κεφαλαίων, καθώς η απόλυτη υλοποίηση του ΠΔΕ, θα ενισχύσει την επενδυτική δαπάνη και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 ο στόχος για τις πληρωμές του ΠΔΕ ήταν ο ίδιος (6.750 εκατ. ευρώ), αλλά τελικά απορροφήθηκαν πόροι ύψους 6.288 εκατ. ευρώ. Ακόμη και στην περίπτωση, που η συνολική δαπάνη του ΠΔΕ, θα διαμορφωθεί στα περυσινά επίπεδα, το προς διάθεση ποσό φτάνει στα 4,5 δισ. ευρώ, από τον Οκτώβριο έως και τον Φεβρουάριο.

Η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων

Την ίδια χρονική περίοδο στην αγορά θα διοχετευτούν επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ, για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες προμηθευτές, επιστροφές φόρων και για την έκδοση νέων συντάξεων.

Από την αρχή της εβδομάδας στο ταμείο του Δημοσίου, μεταφέρθηκε το ποσό της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, από τον ESM. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών. Το ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευτεί να προσαυξάνει με ιδίους πόρους κατά 50% το ποσό της δόσης που λαμβάνει από τον ESM, δηλαδή προστίθενται άλλα 400 εκατ. ευρώ.

Έτσι το συνολικό ποσό προς διάθεση ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Εν όψει του γεγονότος ότι η 3η αξιολόγηση εξελίσσεται ομαλά και είναι πολύ πιθανό να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε γίνεται πολύ πιθανή και εκταμίευση νέας δόσης ύψους 5,5 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο θα επισπεύσει τις πληρωμές ώστε να μην καθυστερήσει η λήψη της νέας δόσης.

Το Κοινωνικό μέρισμα των 1,1 δισ. ευρώ

Στην αγορά, μέσω της αύξησης της κατανάλωσης λόγω κυκλοφορίας νέου χρήματος θα καταλήξει και το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί τον Δεκέμβριο. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, αντί των 800 εκατ. ευρώ που συζητούνταν μέχρι τώρα, θα δοθεί τελικά τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα.

Το υπόλοιπο από το πλεόνασμα θα δοθεί αφενός για την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με συγκεκριμένα κριτήρια, αφετέρου για την παραπέρα αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου το 2018 να ξεκινήσει με λιγότερες υποχρεώσεις για το κράτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με τα κριτήρια που θα ισχύσουν φέτος οι δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος θα είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι και όχι μόνον άτομα-οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα