Αυστρία: Σοσιαλδημοκράτες αμφισβητούν την αξιοπιστία του Σ. Κουρτς

Υπό έντονη αμφισβήτηση, θέτουν δύο κορυφαία στελέχη της ηγεσίας των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, την αξιοπιστία του υπουργού Εξωτερικών και νέου αρχηγού του συγκυβερνώντος μαζί τους, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Οι δηλώσεις του έγιναν ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, με αφορμή τη σημερινή συνέχιση των αποκαλύψεων από εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας, ως προς το «παρασκήνιο» της εκλογής Κουρτς.

Η εφημερίδα «Εστεραϊχ» προβάλει εκ νέου την ύπαρξη ενός φερόμενου ως κομματικού «απόρρητου εγγράφου» για τη στρατηγική που θα ακολουθείτο στο πλαίσιο προετοιμασίας της ανάληψης της αρχηγίας του Λαϊκού Κόμματος από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται εν δυνάμει χρηματοδότες και προσωπικότητες για την υποστήριξή του, όπως επίσης ένα σχέδιο δράσης για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «απόρρητο έγγραφο» χρονολογείται από το φθινόπωρο του 2016, δηλαδή πολλούς μήνες πριν από την «αιφνιδιαστική» παραίτηση του τότε αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες Ράινχολντ Μιτερλένερ, στα μέσα του περασμένου Μαΐου και την άμεση εκλογή σε διάδοχό του, με πρωτοφανείς υπερεξουσίες, του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προχώρησε στην καταγγελία του κυβερνητικού συνασπισμού και στην ως εκ τούτου, πρόκληση πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Στις σημερινές δηλώσεις του, ο υπαρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και τοπικός κυβερνήτης στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας Πέτερ Κάιζερ διερωτάται εάν κανείς μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε κάποιον με μία τέτοια συμπεριφορά και εάν «ένας τέτοιος» (σ.σ. ο Σεμπάστιαν Κουρτς) μπορεί να είναι επαρκώς αξιόπιστος και κατάλληλος να αναλάβει σημαντικές ευθύνες γι’ όλη την κοινωνία.

Στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος διεκδικεί -και μάλιστα με μεγάλες πιθανότητες, καθώς προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις με σημαντική απόσταση από τους Σοσιαλδημοκράτες- το αξίωμα του επόμενου καγκελάριου, δηλαδή του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.

Στις δικές του δηλώσεις, ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Γκέοργκ Νίντερμιουλμπιχλερ τονίζει πως με το σημερινό δημοσίευμα της «Εστεραϊχ» είναι πλέον σαφές πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς προετοίμασε επιμελώς την αλλαγή εξουσίας στο Λαϊκό Κόμμα, στέλνοντας ως προμάχους τον «αρχιμάγειρα της κουζίνας δηλητηρίων» του κόμματός του, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ράινχολντ Λοπάτκα και τον υπουργό Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, για να συντελέσουν την προεργασία της διάλυσης της κυβέρνησης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν πως εξεπλάγη από την παραίτηση, τον περασμένο Μάιο, του προκατόχου του στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου της κυβέρνησης Ράινχολντ Μιτερλένερ, για την οποία, όπως σημείωσε, ενημερώθηκε μόλις μισή ώρα πριν από την ανακοίνωσή της, ενώ γνώριζε απλώς τις εικασίες που γινόταν νωρίτερα από τα ΜΜΕ πως ο ίδιος θα μπορούσε να αναλάβει επικεφαλής του κόμματος.

Βέβαια αναλυτές στη Βιέννη και πολιτικοί αντίπαλοι του Σεμπάστιαν Κουρτς υποστηρίζουν πως την παραίτηση του Ράινχολντ Μίτερλενερ από όλα τα αξιώματά του, του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου φέρεται να επιδίωκαν πολύ νωρίτερα και τελικά να μεθόδευσαν οι «σκληροπυρηνικοί» του κόμματος.

Οι ίδιοι κύκλοι φέρεται να προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή -αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για «άκρατο λαϊκισμό» με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς- υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος σε νίκη του σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα