Αυξημένος τζίρος αλλά και πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Κάτω από το βάρος των απωλειών της ΕΕΕ και της Εθνικής κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και διαθέτει δυνάμεις για την υπεράσπιση των επιπέδων των 710 μονάδων, δείχνει αδύναμο να περιορίσει τις πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,19% στις 708,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.858,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,72% στις 643,21 μονάδες.

Η αγορά βρίσκεται υπό το βάρος των απωλειών της ΕΕΕ και της Εθνικής, αν και προσπαθεί να συνεχίσει την “αποστολή” διασφάλισης των 710 μονάδων, όπως έκανε και στη χθεσινή συνεδρίαση. Βέβαια, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να έχει πωλητές, γεγονός που θα δυσχεράνει σημαντικά το στόχο της διατήρησης των 710 μονάδων, όταν μάλιστα και η συναλλακτική δραστηριότητα είναι κατά τι βελτιωμένη σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Στο μεταξύ, η αγορά σήμερα θα περιμένει την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή, ο οποίος βασίζεται στην παραδοχή για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,6% φέτος και 2,5% το 2018 (όπως εκτιμά και η Κομισιόν). Επίσης, τίθεται ως στόχος πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,4-2,5% του ΑΕΠ φέτος και πάνω από το 3,6% του ΑΕΠ το 2018. Θεωρητικά κλείνει το δημοσιονομικό μέτωπο (σ.σ. τουλάχιστον έως την τετάρτη αξιολόγηση).

Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, η αγορά θα αναμένει τις επαφές ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, με στόχο μια πολιτική συμφωνία έως τις 22/1, υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα υπάρχει κυβέρνηση στη Γερμανία για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Το πρώτο βήμα, γι’ αυτό, είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μετά τις 27/11 με στόχο να ολοκληρωθεί στο πιο καλό σενάριο μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Θα πρέπει μετά την συμφωνία να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης, να υπάρξει πολιτική συμφωνία έως τις 22/1 και να ακολουθήσουν οι εκταμιεύσεις μετά από τις εγκρίσεις από Κοινοβούλια που πρέπει να μεσολαβήσουν.

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΕΕ υποχωρεί κατά 1,72%, η Εθνική χάνει 1,27%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Folli Follie, Grivalia, Alpha Bank, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ο ΑΔΜΗΕ, ο Ελλάκτωρ και η ΔΕΗ σημειώνουν κέρδη ανώτερα του 1%, αντισταθμίζοντας μέρος των πιέσεων, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Φουρλής, Eurobank, Πειραιώς, Σαράντης και Motor Oil.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα