Γιατί αυξάνονται ανησυχητικά οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου;

Αυξημένες είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων το τελευταίο 48ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου προκαλώντας εύλογη ανησυχία και έντονο προβληματισμό στις ελληνικές Αρχές.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν το πρωί της Κυριακής, από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα Κυριακή το πρωί, στη Λέσβο πέρασαν 100 άτομα, ενώ 230 άτομα πέρασαν στη Χίο.

Το γεγονός της μεγάλης αύξησης του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στα παραπάνω ελληνικά νησιά τις τελευταίες ώρες, παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή από την ελληνική κυβέρνηση,καθώς αν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς και τις επόμενες ημέρες, θα αντικατοπτρίζει αλλαγή της πρακτικής της τουρκικής πλευράς στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Ολλανδία που πυροδότησαν αντι-ευρωπαικές αντιδράσεις στην Άγκυρα και έντονη αντιπαράθεση της τουρκικής ηγεσίας με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, που περιείχε σαφείς απειλές για το μέλλον της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η καταγεγραμμένη αύξηση των αφίξεων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Πρακτικό γεγονός είναι ότι η Χίος έχει σήμερα για πρώτη φορά περισσότερους από τη Λέσβο εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ζητήσει να εξετασθεί αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.607 άτομα. Από αυτά 3.390 στη Λέσβο, 3.490 στη Χίο και 1.727 στη Σάμο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα