Ασφαλιστικό και ανακεφαλαιοποίηση στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης των κυβερνητικών συμβουλίων

sunedriasi-kubernisis-gia-asfalistikoanakefalaiopoiisi.w_l

Κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί με κύρια ζητήματα την  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ασφαλιστικό και τον δεύτερο γύρο προαπαιτούμενων.

Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τους εκπροσώπους των δανειστών να φθάνουν στην Αθήνα, ξεκινώντας ουσιαστικά τον άτυπο έλεγχο της προόδου των μεταρρυθμίσεων βάσει των συμφωνηθέντων, σε πρώτη φάση απαιτούνται επειγόντως λύσεις για τράπεζες και Ασφαλιστικό.

Οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των κυβερνητικών συμβουλίων.Διαφοροποιούμενος από την πρόταση της Επιτροπής Σοφών, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος πρόκειται να προτείνει εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ενιαίους κανόνες για όλους, παλιούς και νέους ασφαλισμένους.

Επίσης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει η σύγχυση που προκλήθηκε από δηλώσεις του υφυπουργού κοινωνικής ασφάλισης Τ.Πετρόπουλου, περί είσπραξης των εισφορών βάσει αποδείξεων. Η τοποθέτηση θεωρήθηκε ότι επαναφέρει το μέτρο της επιβολής ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, ωστόσο τη Δευτέρα η κυβέρνηση διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια σκέψη.

Παράλληλα, την κοινή συνεδρίαση αναμένεται να απασχολήσει έντονα και το πακέτο των δεύτερων προαπαιτουμένων καθώς θα πρέπει μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του Νοεμβρίου να εκδοθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, καθώς και οι εφαρμοστικοί νόμοι.

Αναφορικά με τις τράπεζες, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο επικαιροποιημένο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, με τη διαδικασία να πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα