Αστάθεια σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Αστάθεια επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρακολουθεί αφενός το τεταμένο κλίμα σε πολιτικό επίπεδο και αφετέρου τις εξελίξεις σε μερίδα των εισηγμένων, οι οποίες προκαλούν τις ανησυχίες των επενδυτών.

Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,11% στις 776,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,29 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.027,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,19% στις 924,66 μονάδες.

Αν και πολλοί αναλυτές ανέμεναν η χθεσινοβραδινή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον S&P να λειτουργούσε υποστηρικτικά, εντούτοις η αγορά δείχνει να διαθέτει αρκετά βαρίδια ώστε να μην μπορεί να διαφύγει των επιπέδων, στα οποία παλινδρομεί τον τελευταίο μήνα. Η “πλάγια” κίνηση, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις αποτυπώνει την έλλειψη μακροχρόνιων επενδυτών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια ικανοποιητική ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς, σχολιάζουν στο Capital.gr χρηματιστηριακές πηγές.

Αυτό είναι το συστατικό που λείπει στο ελληνικό ταμπλό, την ώρα μάλιστα που αρκετά ανοιχτά ζητήματα που συγκρατούσαν σε χαμηλά επίπεδα την αγορά σταδιακά εκλείπουν, προσθέτουν. Το κρίσιμο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου έφερε άλλωστε ειδήσεις που μπορεί να μην έκαναν τη μεγάλη θετική διαφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο δεν έφεραν και κάποια αρνητική εξέλιξη που να δικαιολογεί την καθήλωσή της στα τρέχοντα επίπεδα.

Η χθεσινή άλλωστε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αν και αναμενόμενη θα μπορούσε να δώσει κάποια ώθηση προς τη δοκιμασία των 800 μονάδων, κάτι που όπως φαίνεται δεν θα γίνει, εκτός εάν αλλάξει κάτι. “Το ΧΑ έχει εισέλθει σε μια κρίση εμπιστοσύνης” η οποία μπορεί να μη ‘στοιχίζει’ τα επίπεδα, αλλά δεν επιτρέπει και μια πειστική ανάκαμψη που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ένας μοχλός ανόδου”, αναφέρει χρηματιστηριακός αναλυτής στο Capital.gr, ο οποίος μάλιστα καυτηριάζει το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν είδαμε ούτε στις πιο δύσκολες μέρες της ελληνικής κρίσης.

Ο ίδιος παραπέμπει στην ιστορία της Folli Follie η οποία έχει “τραυματίσει” μια ούτως ή άλλως εύθραυστη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ κι άλλες εστίες αναταράξεων δεν λείπουν στον “χρηματιστηριακό κόσμο” ενόψει μάλιστα μιας περιόδου όπου οι γενικές συνελεύσεις αναδεικνύουν εσωτερικές διαφωνίες μεγαλομετόχων. “Οι εισηγμένες που επέζησαν της σφοδρότατης κρίσης θα πρέπει να ανασυνταχθούν για να επωφεληθούν της ανάκαμψης και όχι να ‘βγάζουν τα μάτια τους με τα χέρια τους’”, αναφέρει η ίδια πηγή.

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil, η οποία από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 1 ευρώ, υποχωρεί κατά 3,76%, με την Τιτάν να χάνει 2,05%. Άνω του 1% οι απώλειες σε Grivalia και Βιχοαλκο, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Alpha Bank, Λάμδα, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Jumbo, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ και Eurobank. Χωρίς μεταβολή οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα