Ασία: Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με θετικά πρόσημα κινούνται όλα τα βασικά χρηματιστήρια στην Ασία, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την πιθανή κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά την ανακοίνωση ότι η Ουάσινγκτον είναι πιθανό να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολάρια.

Ο ιαπωνικός Nikkei λαμβάνει ώθηση από τη σχετική αποδυνάμωση του γεν, με τις αλιευτικές και τις εταιρείες ξυλείας να σημειώνουν κέρδη άνω του 3%, ενώ με σημαντικά κέρδη κινούνται και οι μετοχές φαρμακευτικών και εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Στη Σεούλ, οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας παρουσιάζουν μικτά πρόσημα, με τη Samsung να κινείται ήπια ανοδικά κατά 0,22%, αλλά την SK Hynix να σημειώνει απώλειες 1,04%. Αυτοκινητοβιομηχανίες και χαλυβουργίες σημειώνουν σημαντικά κέρδη.

Κέρδη παρουσιάζουν στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των παραγωγών καταναλωτικών αγαθών σημειώνουν άνοδο άνω του 1%.

Στην Αυστραλία, των κερδών ηγήθηκαν οι εταιρείες υπηρεσιών υγείας, ενώ απώλειες σημείωσαν οι ενεργειακές.

Οι κινήσεις των ασιατικών αγορών ακολούθησαν την ανακοίνωση από πλευράς της κυβέρνησης Τραμπ λίστας με κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολ. στα οποία η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει δασμούς ύψους 10%. Οι δασμοί δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν μέχρι να γίνει εκτίμηση της αναγκαιότητας τους. Σε απάντηση, η Κίνα τόνισε ότι θα αντιδράσει με προσφυγή στο Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου.

“Κάθε φορά που λαμβάνεται ένα βήμα παραπέρα στην ζώνη του εμπορικού πολέμου, οι αγορές έχουν μικρές αναταράξεις, όπως η πρόσφατη. Υπάρχει μια μικρή τάση για sell-off αλλά, όταν δεν υπάρχουν κακά νέα για περίπου μία εβδομάδα, η αγορά επανέρχεται”, τονίζει ο Robert Carnell, επικεφαλής Ερευνών Ασίας – Ειρηνικού της ING Bank.

Η μετοχή της ZTE εξάλλου, πραγματοποιεί άλμα 22,08% στο Χονγκ Κονγκ και 10% στη Σαγκάη. Η θετική αντίδραση προήλθε από την πληροφορία ότι η εταιρεία παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη χώρα.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 1,12% στις στις 22.177 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να κερδίζει 0,19% στις 2.285.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύεται κατά 0,83%, στις 28.540, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai σημειώνει μίνι άλμα 2,29% και ο Shenzen 2,91%, στις 2.840 και 9.286 μονάδες αντίστοιχα.

Ο αυστραλιανός S&P/ASX200 σημείωσε κέρδη 0,85% στις 6.268 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα