Αρχίζουν σήμερα οι γεωτρήσεις στην Κύπρο με πολιτική κάλυψη των ΗΠΑ

Παρά την ομοβροντία τουρκικών απειλών και στον απόηχο της σημερινής αμερικανικής τοποθέτησης  για στήριξη του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες υδρογονανθράκων, ξεκινούν άμεσα οι εργασίες των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πράγματι, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά, όπως είχε σχεδιαστεί, το πρόγραμμα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).

Συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 και στο κοίτασμα «Ονησίφορος» αρχίζει η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας TOTAL.

Και ενώ το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» της Total – ENI έφτανε τις πρώτες πρωινές ώρες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, υπήρξε μια πολύ σημαντική πολιτική παρέμβαση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σε νυκτερινή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αμερικανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας  για έρευνες φυσικού αερίου είναι αναφαίρετο.

Η δήλωση έγινε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου και αναφέρει τα εξής:

«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για την αύξηση της έντασης στην περιοχή ενώ το θέμα συζητήθηκε την Κυριακή στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Οι τουρκικές προκλήσεις κορυφώνονται

Μέσα στα παραπάνω πλαίσια τα οποία τίθενται από τον διεθνή παράγοντα, η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει σε χαμηλούς τόνους κανονικά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς. Παράλληλα, έχουν γίνει κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα, όπως η πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Παρίσι, αλλά και αυτό του προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον.

Μέχρι και αργά τη νύχτα δεν υπήρξε στην περιοχή κάποια παρενόχληση από πλευράς Τουρκίας. Ωστόσο, η ‘Αγκυρα έχει προγραμματίσει άσκηση του πολεμικού της ναυτικού εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, δέσμευσε περιοχές του FIR Λευκωσίας με πυρά.

Στα αυστηρά προληπτικά μέτρα εναντίον κάθε μορφής ενόχλησης ή παρενόχλησης των διαδικασιών γεώτρησης, συμβάλλει διακριτικά και η Γαλλία. Δύο φρεγάδες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας. Διακριτική παρουσία υπάρχει από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Οι τεχνικές προετοιμασίες

Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση.

Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα χίλια εφτακόσια μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα.

Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Ήδη τέθηκε σε ισχύ η Navtex (ΝΑΥΤΕΞ), οδηγία που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής επί τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.

 

 

 

Η ουσιαστική έναρξη της γεώτρησης υπολογίζεται στις 16 Ιουλίου 2017.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα