Αρνητικό κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Αρνητικό είναι το κλίμα σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από εκείνο των διεθνών αγορών, ακολουθώντας και σήμερα τις απώλειες που κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ιδίως ο τεχνολογικός κλάδος, αλλά και την πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,42% στις 783,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.014,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,38% στις 781,78 μονάδες.

Χτες το βράδυ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 344,89 μονάδες (-1,43%), ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 2,93%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε απώλειες -1,73%, “μεταδίδοντας” το αρνητικό κλίμα σήμερα και στους ευρωπαϊκούς δείκτες, η πτώση των οποίων φτάνει το 1%. Στο ίδιο κλίμα και οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να έχει κλείσει με απώλειες άνω του 2%.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας η κατάσταση μόνο καθησυχασμό δεν εμπνέει, κάτι που διαπιστώνει και η Handelsblatt. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, “τα σχέδια του Τσίπρα και των δανειστών συγκρούονται”. Μάλιστα, προβλέπει ότι “το τέλος επρόκειτο να γίνει θεαματικό: τον Αύγουστο εκπνέει το πρόγραμμα διάσωσης που είχε συμφωνηθεί πριν από τρία χρόνια. Η Αθήνα θέλει να αποδεσμευθεί τότε από τα δάνεια στήριξης”, με την αγορά να θεωρεί ότι όλες οι δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης προμηνύουν πρόωρες εκλογές.

“Μπορεί όμως αυτό να είναι το σχέδιο της Ελλάδας, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική”, επισημαίνει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι “η τελική ευθεία μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε αγώνα μετ’ εμποδίων. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση στην Αθήνα καταφέρει να εκπληρώσει το σύνολο των 88 μεταρρυθμιστικών όρων που εκκρεμούν, όπως προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο, η ‘καθαρή έξοδος’, με την οποία ο Τσίπρας ήθελε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, απομακρύνεται (…) ολοένα και περισσότερο”.

Όπως μεταφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, οι κινήσεις, οι αποφάσεις αλλά και οι δηλώσεις των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αυξήσει τους φόβους της αγοράς ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και επανεκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανατραπούν οι μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και θα σταματήσει η δημοσιονομική πειθαρχία τη στιγμή που θα πάψει η χώρα να εξαρτάται από δάνεια στήριξης.

Στο ταμπλό τώρα, οι Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Σαράντης σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 3%, ασκώντας σοβαρές πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, όπως άλλωστε και η ανώτερη του 2% πτώση σε Eurobank, Βιοχαλκο και Τέρνα Ενεργειακή.

Άνω του 1% είναι η πτώση σε Εθνική, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Grivalia και ΕΧΑΕ, με τις ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Folli Follie, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΕΕ, Λάμδα, Jumbo και Μυτιληναίο να κινούνται ήπια πτωτικά. Μόνο ο ΟΛΠ στο FTSE 25 είναι σε θετικά εδάφη, καταγράφοντας άνοδο 0,49%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα