Αποφασισμένος για το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας ο Βαρθολομαίος

Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στην υπόθεση του ουκρανικού Αυτοκεφάλου εμφανίστηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά πως το Φανάρι ούτε απειλεί αλλά και δεν απειλείται.

Χαιρετίζοντας την παρουσία ενός Τσέχου θεολόγου στην Θ. Λειτουργία που τελέσθηκε στον ναό του αγίου Φωκά στον Βόσπορο, αναφέρθηκε στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας, τη «νεοτέρα των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών η οποία διατελεί κάτω από την στοργή και την προστασία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, το οποίον και την ανεκήρυξε Αυτοκέφαλον το 1998» για να συμπληρώσει πως:

«Τώρα είναι η σειρά της Ουκρανίας η οποία θα λάβει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας εν ου μακρό χρόνο ελπίζω παρά τας υπαρχούσας αντιδράσεις και τούτο θα γίνει διότι είναι δικαίωμα της», όπως αναφέρει το orthodoxiainfo.

Επιπλέον ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία έχει «δικαίωμα να λάβει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας και από την άλλη πλευρά είναι δικαίωμα και μάλιστα αποκλειστικό τον Οικουμενικού μας Πατριαρχείου να χορηγεί το Αυτοκέφαλο, όπως το εχορήγησε σε όλες τις νεότερες ορθόδοξες Εκκλησίες αρχής γενομένης από της Ρωσίας τον 16ο αιώνα…».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με τα όρια των αρμοδιοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και για τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν ο Πατριάρχης ξεκαθάρισε πως «Δεν μας τρομάζουν οι απειλές!».

Συμπλήρωσε δε, πως « το Οικουμενικό Πατριαρχείον ούτε απειλεί ούτε απειλείται αλλά προχωρεί σταθερά εκπληρώνοντας την από των Ιερών Κανόνων αποστολήν του και εκπληρώνοντας και σεβόμενο τα προνόμια τα οποία του παρεχώρησαν οι κανόνες Οικουμενικών Συνόδων. Αυτούς τους Κανόνας των Οικουμενικών Συνόδων και τα προνόμια που έδωσαν οι Σύνοδοι αυταί εις την πρωτόθρονον Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, δεν τα απεμπολούμε, τα σεβόμεθα, τα τηρούμε και θα τα υλοποιήσουμε και εν προκειμένω εις την περίπτωσην της Ουκρανίας και όπου αλλού χρειαστεί».

Του χρόνου θα πραγματοποιηθεί και πάλι το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά

Την ίδια ώρα μιλώντας στο εκκλησίασμα του Αγίου Φωκά στο Μεσαχώρι Βοσπόρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος ανακοίνωσε ότι, μετά από τριετή διακοπή λόγω εργασιών ανακαίνισης, του χρόνου θα πραγματοποιηθεί και πάλι το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Ο κ Βαρθολομαίος που τόνισε ότι προσπαθεί να ανταποκρίνεται σ’ αυτά τα προσκυνήματα στην Μικρά Ασία δήλωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Σινώπη όπου διεξάγονται ανασκαφές σε χριστιανικά μνημεία και ο ίδιος έχει προσκληθεί από τοπικές αρχές και σωματεία.

Θυμήθηκε δε ατυχές περιστατικό όταν λειτουργούσε προ ετών στην Πέργαμο με δοκιμασίες φανατικών που έλεγαν, τι έρχεστε εδώ δεν υπάρχουν χριστιανοί. Ο Πατριάρχης τότε τους απάντησε ότι σε αυτά τα χώματα και βέβαια υπάρχουν χιλιάδες χριστιανοί κεκοιμημένοι και περιμένουν να ακούσουν τις προσευχές, τα τρισάγια και τα μνημόσυνα μας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα