Απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτικών πριν το Πάσχα ζήτησε ο Γιούνκερ

Την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές των δύο ελλήνων στρατιωτικών πριν από το ορθόδοξο Πάσχα ζήτησε χθες βράδυ με ξεχωριστή παρέμβασή του και μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου στη Βάρνα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανήλθε στο μικρόφωνο και εμφατικά αναφέρθηκε στο ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία ζητώντας από τον τούρκο Πρόεδρο να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να απελευθερωθούν σύντομα, ει δυνατόν πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα.

Παρά τις ζωηρές επιφυλάξεις σύμφωνα με τις οποίες η Σύνοδος της Βάρνας θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε «θερμή αναμέτρηση» ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον τούρκο Πρόεδρο, ευρωπαϊκές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματά της.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών όλοι απέφυγαν τελικά τους υψηλούς τόνους και τις εντάσεις και υπήρξε συνεννόηση στα τρία βασικά πεδία στα οποία απαιτείται η συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας: το μεταναστευτικό, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ενέργεια.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά την πάγια τουρκική τακτική στο εξωτερικό, κράτησε γενικά μετριοπαθή στάση παρατηρούσαν διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν ζήτησε την κατανόηση των ευρωπαίων σε αυτήν που ο ίδιος ονομάζει «μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, σε σχέση με τις κυπριακές και τις ελληνικές επιδιώξεις κι ειδικότερα στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, μετά τη δραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματίας τις τελευταίες μέρες, η ευρωπαϊκή υποστήριξη ήταν ισχυρή, σχολίαζαν ευρωπαϊκές πηγές, κάτι το οποίο ήταν ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με τις δηλώσεις των Γιούνκερ, Τουσκ και Μπορίσοφ.

 Γιούνκερ: Σύνοδος ανάμεικτων συναισθημάτων

«Ήταν μια Σύνοδος ανάμεικτων συναισθημάτων αλλά όχι ανάμεικτων μηνυμάτων», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Θέλουμε και διατηρήσαμε έναν «ειλικρινή» και «ανοιχτό» διάλογο, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι η χθεσινή ήταν μια «καλή συνάντηση». Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θέλει η Τουρκία να γίνει πραγματικός στρατηγικός εταίρος της, καθώς όπως είπε υπάρχουν κοινά συμφέροντα και προκλήσεις, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και το μεταναστευτικό, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο Γιούνκερ είπε ότι με τον τούρκο πρόεδρο συμφώνησαν ότι μόνο ενωμένοι θα μπορέσουν να το καταφέρουν.

Για το μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο για την αλληλεγγύη που έδειξε η Τουρκία απέναντι στην Ευρώπη. Είπε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν κατά 75% και αυτό οφείλεται στην Τουρκία που φιλοξενεί στο έδαφός της τρία εκατομμύρια προσφύγων, κυρίως από τη Συρία. Ο πρόεδρος της επιτροπής υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. βοήθησε τους πρόσφυγες που μένουν στην Τουρκία με ποσό της τάξεως των 3 δις ευρώ για την περίοδο 2016-2017 και πως πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή ενέκρινε το επιπλέον οικονομική στήριξη 3 δις ευρώ. Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου Ερντογάν ότι η Ε.Ε. δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της και ότι μόνο 1,8 δισεκ. ευρώ έχουν φτάσει στην Τουρκία, ο Γιούνκερ είπε ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ε.Ε. τηρεί τις υποσχέσεις της και θα τις εκπληρώσει και σε αυτή την περίπτωση.

Σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι πάντα στήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας και ότι ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε πως η ενταξιακή διαδικασία με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά παράλληλα η Τουρκία είναι σημαντικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ειδικότερα με την Κύπρο και με την Ελλάδα.

Τέλος, ο Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία των ευρωπαίων για την τουρκική εισβολή στη Συρία, τονίζοντας ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Οι θέσεις του Ερντογάν

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα μπορούσαν να βελτιωθούν ξανά. «Ελπίζουμε ότι έχουμε αφήσει το δύσκολο χρόνο πίσω στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Ερντογάν τόνισε ότι από το 1963 η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στην Ε.Ε. και εξακολουθεί να είναι υποψήφια χώρα.

Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ταχείας αντιμετώπισης του θεματος της τελωνειακής ένωσης της Άγκυρας με την Ε.Ε., εξαιρώντας πολιτικές πτυχές. Επισημαίνει ότι τον Φεβρουάριο η κυβέρνησή του υπέβαλε προτάσεις στην Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να εκπληρώσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα, είπε.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι : «Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα». Αμφισβήτησε μάλιστα τον τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο, λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα