Ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές

Ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αγορές παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Στο επίκεντρο του επενδυτικού κοινού και οι αναθεωρήσεις επί τα χείρω των προβλέψεων ανάπτυξης το 2018 και 2019 από το ΔΝΤ.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει άνοδο 0,09% και ο Euro Stoxx 50 κινείται επίσης ανοδικά κατά 0,18%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,03%, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,06% και ο FTSE 100 κερδίζει 0,01%.

Κέρδη και για τον ιταλικό FTSE MIB ο οποίος ενισχύεται κατά 0,52%. Ανοδικά κινείται και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,30%.

Ο εμπορικός πόλεμος που μαίνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα σκοτεινιάζει την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ανάπτυξης το 2018 και το 2019.

Το ΔΝΤ, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγείρουν οι νομισματικές κρίσεις σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες και την πορεία των τιμών της ενέργειας, προβλέπει πλέον ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,7% για την καθεμιά από δύο χρονιές (–0,2%), επέκταση περίπου ίση με το 2017.

Το ΔΝΤ αναθεωρεί επίσης επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 2% φέτος (–0,2%), συμπεριλαμβανομένων αυτής της Γερμανίας (+1,9%, μειωμένη κατά –0,3%), και αυτής της Γαλλίας (+1,6%, δηλ. –0,2%), οι εξαγωγές των οποίων πλήττονται εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας.

Το ΔΝΤ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρόσφατες δυσκολίες στην Ιταλία ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, τις αβεβαιότητες γύρω από το Brexit στη Βρετανία, τις πολιτικές και διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, την εκ νέου επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Σχετικά με τη διαμάχη Ιταλίας – Ε.Ε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ιταλία, Matteo Salvini, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει το σχέδιό της για αύξηση των δαπανών τον επόμενο χρόνο, διότι πρόκειται να περιορίσει την ανεργία και να τονώσει παράλληλα το εθνικό εισόδημα. “Προχωράμε ήρεμοι και με υπευθυνότητα. Δεν υπάρχουν Plan B ή υπαναχωρήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα προγραμματισμένα μέτρα του προϋπολογισμού θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και πλούτο”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Salvini. Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν απέρριψε χτες την πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, με τους Επιτρόπους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί να ενημερώνουν με επιστολή τους τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, Τζιοβάνι Τρία, πως υπάρχει “σημαντική απόκλιση” των δημοσιονομικών στόχων.

Στα μάκρο της ημέρας, οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, σε μια ένδειξη ότι οι εμπορικές συγκρούσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου και η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής, επηρεάζει τη ζήτηση για αγαθά. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών –σε αντίθεση με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών- υποχώρησαν 0,1% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικές μεταβολές και τις ημερολογιακές επιδράσεις. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,7% στην περίοδο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα