Ανοίγει όλη η βεντάλια της εξωτερικής μας πολιτικής σήμερα στις Βρυξέλλες

Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να σταλεί από τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών η οποία αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, ένα σαφές και αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα η οποία εξακολουθεί να κλιμακώνει τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της αναφορικά με όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει εναντίον της χώρας μας.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρέμβει αναφερόμενος στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών ειδικότερα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο αυτής, θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ αλλά και τον γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν.

Στόχος του έλληνα πρωθυπουργού είναι  να υπάρξει ένα “αυστηρό” μήνυμα των ηγετών της Ε.Ε προς την Άγκυρα και αυτό να καταγραφεί στα συμπεράσματα της Συνόδου αύριο μετά την ολοκλήρωσή της και εν όψει της ευρωτουρκικής Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Βάρνα, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, εάν όλα εξελιχθούν βάσει του υπάρχοντος προγράμματος και δεν οδηγηθεί σε ακύρωση η Σύνοδος, λόγω της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων.

Ερώτημα παραμένει ωστόσο η αποτελεσματικότητα ένος “αυστηρού” μηνύματος των ηγετών των κρατών- μελών της ΕΕ  προς τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται σε βαθμηδόν αυξανόμενο σε ένταση αντιδυτικό κρεσέντο.

Στην ατζέντα και το Σκοπιανό

Στην ατζέντα των επαφών του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες βρίσκεται υψηλά και η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, την ώρα μάλιστα που ο Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται στα Σκόπια.

Αθήνα και ΠΓΔΜ έχουν ενημερώσει εκατέρωθεν για τις θέσεις τους γραπτώς και ο έλληνας ΥΠΕΞ επισκέπτεται σήμερα τη γείτονα για άμεσες διαπραγματεύσεις, ενόψει και της κρίσιμης τριμερούς στη Βιέννη υπό τον Μάθιυ Νίμιτς ( 30/03).

Στη Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας πάντως θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις περί σύνθετης ονομασίας erga omnes και της προϋπόθεσης για αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης και στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των – κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας – ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Τίρανα.

Τέλος, επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι με τη συμμετοχή του στην Σύνοδο Κορυφής και με τις σχετικές αναφορές του στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας να ανεβάσει το θέμα αυτό στη δημόσια συζήτηση, καθώς η κυβέρνηση αξιολογεί σαν σημαντική την χθεσινή διαρροή της Κομισιόν  και τη θέση της εναντίον της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, την οποία αντιμετωπίζει ως ειλημμένη απόφαση.

Οι ελληνικές θέσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις που έχει διατυπώσει και αφορούν τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης – όπως είναι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη – μέλη, ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή και μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συζήτησης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Στο τραπέζι της Συνόδου θα τεθούν επίσης η πορεία της Ευρωζώνης και γενικότερα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Ένωσης, τη στάση της Ένωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, το Brexit, τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο φορολογίας για αυτούς τους ομίλους. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα τονιστεί ότι πρέπει να εξασφαλιστούν συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό της Ε.Ε., καθώς, όπως αναμένεται να πει ο κ. Τσίπρας, είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα βάρη έπεσαν μονομερώς στις πλάτες των πολιτών, την ίδια ώρα που δεν συνέβαινε το ίδιο με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα