“Ανεβαίνουν οι στροφές” από σήμερα στη Βουλή

Έντονη αναμένεται να είναι αυτή η κοινοβουλευτική εβδομάδα, όπως και η περίοδος που θα ακολουθήσει. Το πολιτικό ενδιαφέρον από σήμερα στρέφεται στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής που πραγματοποιείται στις 2 το μεσημέρι καθώς, θα ασχοληθεί με το αν θα βρεθεί λύση στο ζήτημα των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Προς ώρας διακινούνται μόνο σενάρια. Το βασικό, το οποίο μετά τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Βουλής φαίνεται να απομακρύνεται αισθητά, αναφέρεται σε σχετική τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία οι πρόεδροι που χάνουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα διατηρούν κάποια από τα βασικά προνόμια τους όπως, επί παραδείγματι, να λαμβάνουν τον λόγο στις προ ημερησίας διατάξεων συζητήσεις.
Ο πρόεδρος της Βουλής με τις κυριακάτικες δηλώσεις του αποσαφηνίζει ότι η όποια μεταβολή προταθεί «δεν θα συνιστά ουσιώδη αλλαγή» για την λειτουργία του κοινοβουλίου αλλά ενίσχυση του ρόλου των πολιτικών αρχηγών.
Με το ζήτημα του “status” των πολιτικών αρχηγών να κυριαρχεί κατά τη σημερινή ημέρα και την πιθανότητα της πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Βουλής από πλευράς της ΝΔ να μην αποκλείεται και να παραμένει στο τραπέζι προκειμένου να χρησιμοποιηθεί, περισσότερο για λόγους προσωρινών εντυπώσεων παρά ουσίας, οι επόμενες περιλαμβάνουν ένα πλούσιο κοινοβουλευτικό μενού.
Η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ αναμένεται να είναι το μεγάλο θέμα στην κοινοβουλευτική ατζέντα την τρέχουσα εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η συζήτηση κυρωτικών νομοσχεδίων ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή και σε άλλη μία στην Ολομέλεια.
Πέραν αυτού,το υπό κατάθεση και ψήφιση νομοθετικό έργο για τους επόμενους δύο μήνες προβάλλει εξαιρετικά ενδιαφέρον: Κάποια από τα νομοθετήματα είναι κοινωνικού χαρακτήρα, για παράδειγμα ο νόμος μετά τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, άλλα έχουν επενδυτικό χαρακτήρα επί παραδείγματι η παραχώρηση περιφερειακών λιμένων ή ο εκσυγχρονισμός του εταιρικού Δικαίου.
Επίσης, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα είναι η κύρωση της παράτασης σύμβασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών. Λεπτομέρειες απομένουν και για ένα άλλο νομοθέτημα, αυτό της κύρωσης παραχώρησης περιφερειακών λιμένων, μαζί με άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ως μια μεγάλη τομή στον εκσυγχρονισμό του εταιρικού Δικαίου περιγράφεται η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και η οποία είναι επίσης έτοιμη.
Ενώ ακολούθως αναμένεται να κατατεθεί το εξόχως σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: με αυτό θα συστήνεται φορέας που θα αντικαταστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, επιπλέον με άλλες διατάξεις θα αντιμετωπίζονται θέματα λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών.
Το πιο σημαντικό νομοθέτημα που είναι σε εκκρεμότητα είναι αυτό του νόμου μετά τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη: Θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τις 28 Φεβρουαρίου, αφού τότε λήγει η παράταση της ισχύουσας ρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομικό πλαίσιο είναι έτοιμο στις βασικές του γραμμές.
Επίσης αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου για το διαχωρισμό εμπορικής δραστηριότητας και δικτύων της ΔΕΠΑ.
Για τα παραπάνω νομοσχέδια έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και οι δανειστές, ωστόσο προαπαιτούμενα δεν υπάρχουν στην περίοδο από τον Αύγουστο και μετά. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις 11 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ νωρίτερα, στις 27 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί η σχετική έκθεση.
Εντός του διμήνου Φεβρουαρίου-Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο για τον επαγγελματικό αθλητισμό και τον ιππόδρομο, και ένα ακόμη για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού.
 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα