Αναταράξεις σε Σκόπια και Αθήνα μετά το Νταβός

Στον απόηχο της “ιστορικής” συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ στο Νταβός, εκδηλώνονται ήδη από χθες  στα Σκόπια σοβαρά εμπόδια από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ειδικότερα από το εθνικιστικό κόμμα VMRO. Στον αντίποδα, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, παραμένει στην εκφρασμένη θέση του απορρίπτοντας τη χρήση του όρου “Μακεδονία”, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία μετακινείται αμήχανη σε πιο αδιάλλακτη θέση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στα Σκόπια είδε με αρνητική διάθεση τις πρωτοβουλίες  Ζάεφ στο Νταβός, αρχής γενομένης με τις δεσμεύσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού για αλλαγή στα ονόματα αεροδρομίων και αυτοκινητόδρομων σαν ένδειξη καλής θέλησης προς την Ελλάδα.

Το εθνικιστικό κόμμα VRMO, εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση τονίζοντας ότι «δεν γνωρίζουμε αν οι εξαγγελίες του Ζόραν Ζάεφ για μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου αποτελούν μέρος κάποιας ευρύτερης στρατηγικής, για την οποία η κοινή γνώμη δεν έχει ενημερωθεί, ή αν πρόκειται για μονομερές βήμα της παρούσας κυβέρνησης της χώρας. Δεν διακρίνουμε αλυτρωτισμό στα υφιστάμενα ονόματα του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου, που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει. Οι Μακεδόνες πολίτες στη συνέντευξη τύπου άκουσαν πολλά πράγματα, δεν άκουσαν όμως τίνος κράτος είναι Πρωθυπουργός, όπως δεν άκουσαν σε ποια γλώσσα μιλάει ή σε ποιόν λαό ανήκει».

Οι αντιδράσεις αυτές δεν αποτελούν έκπληξη  για τους πολιτικούς παρατηρητές αλλά και τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος κατά τις συνομιλίες στο Νταβός είχε ήδη αναφέρει στον Αλέξη Τσίπρα, ότι δύσκολα θα επιτύχει να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να εξαλείψει τα αλυτρωτικά στοιχεία, μιας και δεν έχει τη συναίνεση στο εσωτερικό.

Μακρά η πορεία για την επίλυση του Σκοπιανού

Η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, προχθές στο Νταβός ήταν απλά ένα πρώτο βήμα σε μια μακρά, όπως αναμένεται, πορεία επίλυσης του Σκοπιανού. Του προβλήματος που από τον Δεκέμβριο του 1991 αποτελεί πονοκέφαλο για τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και τείνει να καταστεί μόνιμη πηγή απορρόφησης πολύτιμου διπλωματικού κεφαλαίου.

Στην Αθήνα τόσο η στάση των ΑΝΕΛ όσο και η αμήχανη έλλειψη αποκρυσταλλωμένης πολιτικής της ΝΔ, κάνει απαγορευτική κάθε σκέψη για συναίνεση, όταν κι αν το θέμα έλθει στην Βουλή.

Κυβερνητικοί κύκλοι θυμίζουν ότι «για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, μπαίνουμε σε μια τροχιά διαλόγου και προσέγγισης» και εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία Ζάεφ για αλλαγή ονομασιών,«αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων», συγχρόνως όμως, απορρίπτοντας εικασίες περί δυσανάλογων υποχωρήσεων, επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στη συνάντηση με τον κ. Ζάεφ ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και στο εσωτερικό της πΓΔΜ.

Όπως επιμένουν οι ίδιοι παράγοντες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού, στη συνέχεια συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και τέλος προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την Ε.Ε.

Στην Αθήνα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δήλωσε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει εξαιτίας του κόμματός του για το θέμα του ονόματος και συμβούλευσε: «Κάντε λίγο υπομονή γιατί είναι θέμα πολύ σοβαρό, πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση».

Το ΚΚΕ εκτίμησε πως η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ και οι δηλώσεις που ακολούθησαν επιβεβαιώνουν ότι το γενικότερο σκηνικό που έχει στηθεί με επίκεντρο την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Τέλος ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, διαμηνύοντας ότι το κόμμα του έχει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος. Δ.Η.Χ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα