Τα …αγαθά των συμβάσεων που υπογράφηκαν επί υπουργίας Γ. Σουφλιά της Νέας Δημοκρατίας, με υψηλές ρήτρες που εξασφάλιζαν τα κέρδη των εργολάβων-παραχωρησιούχων όταν ξεκίνησαν με τυμπανοκρουσίες τα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα) έρχονται τώρα στην επιφάνεια.
Καθώς η κίνηση οχημάτων στους εθνικούς δρόμους μειώνεται συνεχώς λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τις παραπάνω συμβάσεις το Δημόσιο καλείται τώρα να καλύψει τις ζημίες των εταιριών διαχείρισης-εκμετάλλευσης των εργολάβων με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η υποχρέωση αυτή προκύπτει από τις ρήτρες που συνοδεύουν τις συμβάσεις παραχώρησης και οι οποίες ενεργοποιούνται όταν η κίνηση οχημάτων και τα έσοδα των εταιρειών διαχείρισης (διόδια) πέφτουν κάτω από κάποιο προκαθορισμένο όριο.
Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι θα αποζημιώνεται-επιχορηγείται από το Δημόσιο η κοινοπραξία «Μορέας» που κατασκεύασε, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται την εθνική οδό Κορίνθου- Τρίπολης – Καλαμάτας. Στο κοινοπρακτικό σχήμα μετέχουν οι εταιρείες Ακτωρ του ομίλου Μπόμπολα, J&P Αβαξ του ομίλου Ιωάννου-Παρασκευαϊδη και Intrakat του ομίλου Intracom/Κόκκαλη.
Επειδή η κίνηση σ΄αυτόν τον δρόμο είναι μικρότερη από την προβλεφθείσα, η κοινοπραξία εμφανίζει ζημία, παρά την επιδότηση που παίρνει από το Δημόσιο. Βάσει της σύμβασης και των ρητρών, τη ζημία αυτή υποχρεούται να καλύψει το Δημόσιο.
Όταν υπεγράφη η αρχική σύμβαση, η τότε κυβέρνηση με υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον Γ.Σουφλιά υπολόγιζε ότι αν υπάρχει ζημία προς κάλυψη, το ποσό θα καταβληθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Όμως αυτό αποκλείεται πλέον κατηγορηματικά – οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει ότι χρήματα του ΕΣΠΑ διατίθενται μόνον για τη μελέτη-κατασκευή συγκοινωνιακών έργων και όχι για τη λειτουργία τους.
Στην τροπολογία που κατέθεσε χθες ο κ. Σπίρτζης προβλέπεται ότι το απαιτούμενο κάθε φορά ποσό θα διατίθεται από εθνικά κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – θα επιβαρύνει δηλαδή απ’ ευθείας το Δημόσιο.
Στην αιτιολογική έκθεση και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αναφέρεται το πιθανό κόστος που θα έχει για τον προϋπολογισμό η συγκεκριμένη επιδότηση προς την κοινοπραξία «Μορέας». Υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.