Αναγκαστική επιδότηση του Δημοσίου σε εργολάβους λόγω συμβάσεων της ΝΔ

 

Τα …αγαθά των συμβάσεων που υπογράφηκαν επί υπουργίας Γ. Σουφλιά της Νέας Δημοκρατίας, με υψηλές ρήτρες που εξασφάλιζαν τα κέρδη των εργολάβων-παραχωρησιούχων όταν ξεκίνησαν με τυμπανοκρουσίες τα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα) έρχονται τώρα στην επιφάνεια.

Καθώς η κίνηση οχημάτων στους εθνικούς δρόμους μειώνεται συνεχώς λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τις παραπάνω συμβάσεις το Δημόσιο καλείται τώρα να καλύψει τις ζημίες των εταιριών διαχείρισης-εκμετάλλευσης των εργολάβων με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η υποχρέωση αυτή προκύπτει από τις ρήτρες που συνοδεύουν τις συμβάσεις παραχώρησης και οι οποίες ενεργοποιούνται όταν η κίνηση οχημάτων και τα έσοδα των εταιρειών διαχείρισης (διόδια) πέφτουν κάτω από κάποιο προκαθορισμένο όριο.

Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι θα αποζημιώνεται-επιχορηγείται από το Δημόσιο η κοινοπραξία «Μορέας» που κατασκεύασε, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται την εθνική οδό Κορίνθου- Τρίπολης – Καλαμάτας. Στο κοινοπρακτικό σχήμα μετέχουν οι εταιρείες Ακτωρ του ομίλου Μπόμπολα, J&P Αβαξ του ομίλου Ιωάννου-Παρασκευαϊδη και Intrakat του ομίλου Intracom/Κόκκαλη.

Επειδή η κίνηση σ΄αυτόν τον δρόμο είναι μικρότερη από την προβλεφθείσα, η κοινοπραξία εμφανίζει ζημία, παρά την επιδότηση που παίρνει από το Δημόσιο. Βάσει της σύμβασης και των ρητρών, τη ζημία αυτή υποχρεούται να καλύψει το Δημόσιο.

Όταν υπεγράφη η αρχική σύμβαση, η τότε κυβέρνηση με υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον Γ.Σουφλιά υπολόγιζε ότι αν υπάρχει ζημία προς κάλυψη, το ποσό θα καταβληθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Όμως αυτό αποκλείεται πλέον κατηγορηματικά – οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει ότι χρήματα του ΕΣΠΑ διατίθενται μόνον για τη μελέτη-κατασκευή συγκοινωνιακών έργων και όχι για τη λειτουργία τους.

Στην τροπολογία που κατέθεσε χθες ο κ. Σπίρτζης προβλέπεται ότι το απαιτούμενο κάθε φορά ποσό θα διατίθεται από εθνικά κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – θα επιβαρύνει δηλαδή απ’ ευθείας το Δημόσιο.

Στην αιτιολογική έκθεση και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αναφέρεται το πιθανό κόστος που θα έχει για τον προϋπολογισμό η συγκεκριμένη επιδότηση προς την κοινοπραξία «Μορέας». Υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα