Αιχμές Πούτιν προς Τσίπρα για ρωσικές επενδύσεις που έχουν παγώσει

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, άφησε αιχμές για τη στάση της Αθήνας για ορισμένα επενδυτικά σχέδια της Ρωσίας στην Ελλάδα.

«Καλά διμερή σχέδια βρίσκονται στην ατζέντα Ρωσίας-Ελλάδας. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής έχουν παγώσει, αλλά έχουν καλές προοπτικές για την ανάπτυξή τους», δήλωσε με νόημα ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR TASS.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι «οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 80% τους πρώτους δύο μήνες του 2017».

«Υπάρχουν κάποιες θετικές τάσεις στον όγκο των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 4% το περασμένο έτος και στους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους ενισχύθηκαν κατά 80%. Το εμπόριό μας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε συνολικά κατά 43%» δήλωσε ο Πούτιν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με το ITAR TASS, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα που πρέπει να συζητηθούν.

«Είναι απόλυτα σημαντικό να συζητήσουμε τις θετικές μας τάσεις στο διμερές εμπόριο και την κατάσταση στην περιοχή στο σύνολό της» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Eπίσης, η εισροή ρωσικών τουριστών στην Ελλάδα αυξάνεται, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση με το ρώσο πρόεδρο διήρκεσε 70 λεπτά, αντί για 30 που είχε προγραμματιστεί αρχικά. Έγινε συνολική επισκόπηση ελληνορωσικών σχέσεων και αναφορά σε αποτελέσματα πρωτοβουλιών για περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων, με βάση το παράδειγμα του έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016.

Συζητήθηκε η σημαντική αύξηση τουριστικών αφίξεων από Ρωσία, καθώς και επόμενα στάδια συνεργασίας (διοργάνωση 11ης συνάντησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, έναρξη τουριστικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2017, επιχειρηματική αποστολή στη Μόσχα τον Ιούνιο, ανάπτυξη διαπεριφερειακής συνεργασίας)

Οι δύο άντρες επικεντρώθηκαν σε προοπτική ρωσικών επενδύσεων, σε μια σειρά από τομείς (ενέργεια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια). Μίλησαν εκτενώς για περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα το Συριακό, τις εξελίξεις στη Λιβύη, το Κυπριακό και το ρόλο Τουρκίας στην περιοχή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα