Αισιοδοξία για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων

 

Ενώ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι δύσκολες συναντήσεις κυβέρνησης-δανειστών,ο πρωθυπουργός εκτίμησε χθες,για άλλη μια φορά, ότι μια πρώτη τεχνική συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό ορίζοντα του Μαρτίου.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Βρισκόμαστε στη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο. Πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό να έχουμε ολοκληρώσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης του Μάρτη».

Πιο διευκρινιστικός για την κατάσταση και το στάδιο που κινούνται οι συζητήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε επιμέρους ζητήματα, από αυτά που κατακλύζουν καθημερινά τις κομματικές ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης και τα ελληνικά ΜΜΕ, προκαλώντας εύλογα έντονες κοινωνικές ανησυχίες, ήταν ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν ο οποίος υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή ο καθένας στη διαπραγμάτευση θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό» .

Πληροφορίες από το μέτωπο των συζητήσεων μιλούν για μια πρώτη τοποθέτηση επί των ελληνικών προτάσεων για τα μέτρα-αντίμετρα που ζητούνται από τις δύο πλευρές να νομοθετηθούν, στη συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, το απόγευμα της Τετάρτης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις παραπάνω διαρροές, προσθέτοντας ότι οι δανειστές θεωρούν πως ορισμένα από αυτά είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε μερικά χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ορισμένα άλλα εκφράζουν διαφωνίες. Το ζήτημα έχει παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018- 2019, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά τον Νοέμβριο, όπως την υπεραπόδοση εσόδων.

Από την κυβέρνηση τονίζουν επίσης ότι ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό θέμα, αυτό της απασχόλησης, έχει μπει στην τελική ευθεία υλοποίησης όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup.Το πρόγραμμα που αφορά 100.000 θέσεις εργασίας και το κόστος του θα φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ είχε αναγγελθεί μετά το τέλος του τελευταίου Eurogroup.

O εξωδικαστικός συμβιβασμός και τα εργασιακά θα αποτελέσουν τα αντικείμενα των συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών σήμερα Πέμπτη, με σκοπό την προώθηση επίτευξης συμφωνίας και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα