Μία νέα εβδομάδα αβεβαιότητας αρχίζει στην Καταλονία, εν αναμονή των κινήσεων τόσο από την πλευρά της αποπεμφθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας, όσο και από την πλευρά της Ισπανίας, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσειςς για αναλάβει τον έλεγχο της επαρχίας.
Διχασμένη η Καταλονία
Σημάδι του διχασμού που επικρατεί στη Καταλονία πριν τις πρόωρες περιφερειακές εκλογές που κήρυξε η Μαδρίτη στις 21 Δεκεμβρίου είναι το γεγονός ότι πολλές χιλιάδες υποστηρικτές της ενότητας της Ισπανίας κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης Κυριακή, ενώ την προηγουμένη δεκάδες χιλιάδες είχαν διαδηλώσει για να εκφράσουν τη χαρά τους για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
«Αναμένουμε τι θα κάνει αύριο η κυβέρνηση» του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτσδεμόν, δήλωσε χθες ένας αξιωματούχος μιας ένωσης αυτονομιστών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Αν και οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας, τότε θα βγούμε για να τους προστατεύσουμε, αν όμως δεν κάνουν τίποτε, θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», πρόσθεσε.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει λάβει μέτρα για να θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος που του επιτρέπει να αναστείλει την αυτονομία της.
Εκτός από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η Μαδρίτη ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία ανέλαβε τη διακυβέρνησή της.
Ο Πουτσδεμόν αποπέμφθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο κάλεσε τους υποστηρικτές του να αντισταθούν ειρηνικά.
Όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση των περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων της Καταλονίας, οι οποίοι πλέον λογοδοτούν στη Μαδρίτη.
Η ανεξαρτησία αυτή κηρύχθηκε την Παρασκευή, όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία χώρα και αμφισβητήθηκε έντονα χθες στους δρόμους της Βαρκελώνης.