Ή με εμάς ή με τους τρομοκράτες λέει στη Δύση ο Ερντογάν

Η Τουρκία, έναν χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες, υποστηρίζει σε άρθρο του στον Guardian ο Ταγίπ Ερντογάν και καλεί τους ηγέτες της Δύσης να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τους «τρομοκράτες» ή τον τουρκικό λαό, ενώ ασκεί κριτική για την αντίδρασή τους στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Δυστυχώς, οι σύμμαχοι της Τουρκίας, ιδιαίτερα οι φίλοι μας στη Δύση, δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν τη σημασία του τι συνέβη. Αντί να εκφράσουν αλληλεγγύη στους συμπατριώτες μας, αρκετές δυτικές κυβερνήσεις και θεσμοί προτίμησαν να περιμένουν και να δουν πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Η υποκρισία τους και τα διπλά στάνταρντ ενόχλησαν βαθιά τον τουρκικό λαό, που ρίσκαρε τα πάντα για να υπερασπιστεί την ελευθερία», γράφει ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος σημειώνει, επίσης, ότι δημιουργούνται ερωτήματα για τη δέσμευση της δύσης για τη δημοκρατία και την ασφάλεια στην Τουρκία, από το γεγονός ότι προκάλεσαν αντιδράσεις οι τουρκικές προσπάθειες να εντοπιστούν και να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που ήταν αφοσιωμένοι στον Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Τ. Ερντογάν χαρακτηρίσει, ακόμα, ας «επιπλέον προσβολή» το γεγονός ότι «δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη του FETO», εξασφάλισαν άσυλο σε χώρες «που αυτοαποκαλούνται φίλοι και σύμμαχοι».

«Δεν υπάρχει τρόπος να ”χρυσώσω το χάπι” για αυτή την προδοσία της τουρκικής φιλίας, που είναι ασύμβατη με τις διμερείς σχέσεις και τις θεμελιώδεις αξίες τους. Σήμερα, οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην αλληλεγγύη σε τρομοκράτες και το να ανακτήσουν την εύνοια του τουρκικού λαού», τονίζει.

Τέλος, ο τούρκος πρόεδρος τονίζει ακόμη ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η κριτική προς την Άγκυρα, για το γεγονός ότι κηρύχθηκε η Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τη στιγμή που αρκετές χώρες που αντιμετωπίζουν «σχετικά χαμηλές απειλές για την εθνική ασφάλεια», επέλεξαν να κάνουν το ίδιο. «Ολα αυτά τα χρόνια, το PKK έχει στερήσει σχεδόν 50.000 ζωές», συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα