Ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

 

Ανοδικό ρυθμό προσπαθεί να βρει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από τρεις ημέρες ανόδου, αναζητεί τις νέες ισορροπίες ενόψει της αντίστασης των 840 μονάδων, την οποία και στη χθεσινή συνεδρίαση δεν κατάφερε να δοκιμάσει.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,32% στις 834,39 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.139,43 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,25% στις 896,17 μονάδες.

Η αγορά προχωρά σε προσεκτικές κινήσεις σε ορισμένους τίτλους, οι οποίοι και συντηρούν το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, χωρίς να επιτρέπει την απώλεια της κομβικής περιοχής των 830-835 μονάδων. Για να δοκιμάσει την αντίσταση των 840 μονάδων θα χρειαστεί περισσότερους καταλύτες, οι οποίοι προς το παρόν απουσιάζουν, συνηγορώντας στην άποψη ότι τουλάχιστον μέχρι τη λήξη των παραγώγων την Παρασκευή θα συσσωρεύσει στα τρέχοντα επίπεδα.

Στο μεταξύ η αγορά “μελετά” τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι τράπεζες σχετικά με την επίπτωση της εφαρμογής των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS 9), με την Εθνική να τα τοποθετεί στα 1,45 δισ. ευρώ, τη Eurobank στα 800 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς στα 1,6 δισ. ευρώ. Ένα ακόμη στοιχείο που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των stress tests για τον κλάδο.

Άλλωστε, το αποτέλεσμα των δοκιμών αντοχής του τραπεζικού κλάδου είναι το βασικό διακύβευμα της αγοράς για το σύνολο του έτους, με το Χ.Α. να αναμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εάν τα αποτελέσματα των ασκήσεων αυτών δείξουν ότι ο κλάδος δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τότε οι εξελίξεις που αναμένονται τους θερινούς μήνες, όταν και λήγει το πρόγραμμα διάσωσης, μπορεί να προκαλέσουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια που αναζητούν αποδόσεις σε ένα κορεσμένο διεθνές περιβάλλον.

Παράλληλα, υποστηρικτικά λειτουργεί και σήμερα στην αγορά η ανανέωση της δέσμευσης των Ευρωπαίων, δια στόματος Επιτρόπου Μοσκοβισί, ότι πρέπει να υπάρξει η τελική πολιτική συμφωνία έως την 21η Ιουνίου που συνεδριάζει το Eurogroup. Έως τότε πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για… όλα: για νέες παρεμβάσεις στο χρέος, για την επόμενη ημέρα και για την 4η αξιολόγηση…

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχαλκο και η ΔΕΗ, με τα κέρδη της τάξεως του 2,41% και 2,01% που καταγράφουν δίνουν σημαντικά στηρίγματα στον γενικό δείκτη, ενώ Eurobank και Λάμδα ακολουθούν με τα δικά τους +1,24% και +1,18% αντίστοιχα. Η Attica Bank ξεχωρίζει επίσης με το +6,85% που σημειώνει, έχοντας μάλιστα διακινήσει 1,7 εκατ. τεμάχια, από τα 4 εκατ. τεμάχια της αγοράς.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, Folli Follie, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ, με τις Grivalia, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν να μην έχουν ακόμη πρόσημο. Σε αρνητικά εδάφη οι Jumbo, Motor Oil, Alpha Bank και Σαράντης, χωρίς καμία όμως να κινείται πάνω από το -0,40%.

 

πηγή    capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα