«Έσπασε» τα κοντέρ η Wall Street με τον Dow Jones να εκτοξεύεται πάνω από τις 21.000 μονάδες

Ισχυρό comeback σπάζοντας τα κοντερ έκανε η Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη να πιάνει τις 21.000 μονάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η ώθηση για το σημερινό άλμα της Wall Street δόθηκε από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ανάδυση μιας «νέας εθνικής υπερηφάνειας» στη χώρα του, ενώ υποσχέθηκε μια «ιστορική» φορολογική μεταρρύθμιση, που θα μειώσει «μαζικά» τους φόρους και θα επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να «ανταγωνίζονται τους πάντες», ενώ είπε ότι αναζητεί μία αλλαγή στον τρόπο που φορολογούνται οι αμερικανικές εξαγωγές σε άλλες χώρες.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,9% τον Ιανουάριο κοντά στο στόχο της Fed- έναντι 1,6% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό το επίπεδο είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2012. Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 0,4%.

Επίσης, ορόσημο για τους επενδυτές αποτελεί το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τη Fed στα μέσα Μαρτίου, ύστερα και από τις δηλώσεις δύο αξιωματούχων της Fed, του William Dudley της Νέας Υόρκης και του John Williams .

Αναφορικά με τους δείκτες, ο  Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,46% στις 21.115 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 1,37% στις 2.395 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 1,35% στις 5.904 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο βιομηχανικός δείκτης κέρδισε χίλιες μονάδες σε διάστημα μόλις 24 συνεδριάσεων με τους αναλυτές να αναφέρουν πως ήταν η γρηγορότερη κατάχτηση 1000 μονάδων στην ιστορία του δείκτη.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Intel (-0,8%), η Wal-Mart Stores (-0,68%).

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου παρόλο που ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του στο Κογκρέσο δεν έκανε καμία αναφορά στην αγορά ενέργειας.

Όπως αναφέρει αναλυτής της OANDA, «η τιμή του πετρελαίου θα έπρεπε να κινηθεί ανοδικά βάση της λογικής ότι “καμία είδηση είναι καλή είδηση”. Αν ο Τραμπ είχε ανακοινώσει κάποια χαλάρωση των κανονισμών περιβαλλοντικής προστασίας που θα διευκόλυνε την εξόρυξη και διύλιση πετρελαίου τότε οι τιμές θα υποχωρούσαν». Τελικά η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,3% στα 53,83 δολάρια ανά βαρέλι, όχι εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ αλλά εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων για όγδοη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς οι επενδυτές βλέπουν πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο. Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,3% στο 1,0551 από 1,0577 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.250 δολ./oz. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε υψηλότερα 3,5%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε επτά μονάδες βάσης στο 2,46%.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ράλι κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό στις 7.382 μονάδες.

 Πηγή: Sofokleousin.gr
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα