Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια – Σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας

Σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της γειτονικής χώρας έχει συγκαλέσει για σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, στη συνέχεια των σοβαρών επεισοδίων εντός του κτιρίου της Βουλής που έλαβαν χώρα χθες το απόγευμα.

Δηλώσεις για την κατάσταση στη γειτονική χώρα έκαναν η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν καταδικάζοντας έντονα τις επιθέσεις σε βουλευτές.

«Τα επεισόδια βίας στη Βουλή είναι εντελώς απαράδεκτα και καλούμε για ηρεμία και συγκράτηση», είπαν οι δύο επίτροποι σε κοινή τους δήλωση χθες, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της. Βλέπουμε θετικά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, όπως έχει μεταδοθεί».

Στη δήλωσή τους η Μογκερίνι και ο Χαν τόνισαν τη μεγάλη σημασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των θεσμών μιας χώρας, σαν πάγια θέση της ΕΕ και προέτρεψαν όλες τις πολιτικές πλευρές «να τιμήσουν το Σύνταγμα της χώρας και να δράσουν στο πνεύμα των δημοκρατικών αξιών, της φιλοτιμίας και της κοινής λογικής».

Καταλήγοντας, επισήμαναν στη δήλωσή τους πως «τα Σκόπια αποτελούν υποψήφια για ένταξη χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βουλή για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να προωθηθεί στο ευρωπαϊκό της μονοπάτι».

Το χρονικό των γεγονότων

Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της Βουλής, αφού προηγουμένως επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους
Εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, κατέκλυσαν το απόγευμα της Πέμπτης το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Στις συμπλοκές που ακολούθησαν τραυματίστηκαν 4 βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, ενώ ένας ακόμη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι κάλεσε τον κόσμο, μέσω Facebook, να δείξει αυτοσυγκράτηση.

«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα».

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα