Έκκληση από το Κατάρ για «ειλικρινή διάλογο»

Ο Ντ. Τραμπ επικρότησε τον αποκλεισμό

 

Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας και απομονωμένο διπλωματικά από τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο, το Κατάρ απηύθυνε έκκληση για διάλογο «ανοικτό και ειλικρινή» για την έξοδο από την κρίση, υπολογίζοντας στην μεσολάβηση του Κουβέιτ, της μοναδικής χώρας του Κόλπου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις μαζί του.

Ο ηγέτης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι είχε τη νύχτα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του από το Κουβέιτ και αποφάσισε να αναβάλει ομιλία του προς τον λαό του Κατάρ για να δοθεί χρόνος για μεσολάβηση.

Νωρίτερα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Θάνι διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση» και δεν θα εφαρμοσθούν αντίμετρα εκ μέρους της χώρας του. «Η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικού χαρακτήρα», είπε. «Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν συμφωνούμε, αλλά οι τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε είναι περισσότεροι από εκείνους στους οποίους διαφωνούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ. Ακόμη, ανέφερε ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν κατά του Κατάρ έχουν άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στους πολίτες του, καθώς και στις οικογενειακές σχέσεις στην περιοχή του Κόλπου και επανέλαβε ότι η Ντόχα δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή αντιμέτρων. Το Κατάρ «θεωρεί ότι οι διαφορές ανάμεσα σε αδελφές χώρες πρέπει να επιλύονται με διάλογο», κατέληξε.

11198ddc949f4a53a3f264da84711da5_18.jpg

«Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρχει χρηματοδότηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας. Οι ηγέτες μου έδειξαν προς την κατεύθυνση του Κατάρ – δείτε!», έγραψε ο Ντ. Τραμπ παίρνοντας ουσιαστικά θέση υπέρ του αποκλεισμού του Κατάρ

tw-trump-qatar.jpg

O εμίρης του Κουβέιτ μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία για να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης

Ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σάμπαχ αλ-Άχμαντ Αλ-Σάμπαχ, μεταβαίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία για να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ντόχα και στο Ριάντ το οποίο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του αυτή την εβδομάδα, καθώς και πολλοί σύμμαχοί του, με το Κατάρ, δήλωσαν βουλευτές από το Κουβέιτ.

«Ο εμίρης μεταβαίνει σήμερα (Τρίτη) στη Σαουδική Αραβία, προσευχόμαστε στον Θεό να τον βοηθήσει να διασφαλίσει την ενότητα του Κόλπου», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Άλι αλ-Ντεγκμπάσι.

«Οι λαοί του Κουβέιτ και του Κόλπου υποστηρίζουν εκ βάθους καρδίας τις προσπάθειες του εμίρη να γεφυρώσει το χάσμα» ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Τζαμάαν αλ-Χάρμπας.

Πολλοί άλλοι βουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία του εμίρη που είχε διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο σε μια διαμάχη το 2014 ανάμεσα στην Ντόχα και τρεις από τις αραβικές γειτονικές προς αυτήν χώρες του Κόλπου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, ο εμίρης του Κουβέιτ κάλεσε εκείνον του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι, να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην επιδεινώσει την ένταση, σύμφωνα με τα μμε του Κουβέιτ.

Τον κάλεσε επίσης να «δώσει μια ευκαιρία στις προσπάθειες που έχουν στόχο να περιορίσουν τις εντάσεις μεταξύ αδελφικών χωρών». Το Κουβέιτ, μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG), δεν έλαβε, όπως ούτε το Ομάν, μέτρα που ελήφθησαν κατά του Κατάρ από άλλα μέλη αυτού του συνασπισμού, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Η ελληνική πρεσβεία στη Ντόχα θα αναλάβει να εκπροσωπεί διπλωματικά την Αίγυπτο μετά τη διακοπή σχέσεων με το Κατάρ

Μίνι αιφνιδιασμός; Η (μουδιασμένη) αντίδραση των ΗΠΑ στη διπλωματική κρίση με το Κατάρ

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την αιτία που προκάλεσε την συντονισμένη προσπάθεια των τεσσάρων αραβικών χωρών να προχωρήσουν στην διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ. Ωστόσο, κατά μία εκδοχή, οι Σαουδάραβες αισθάνθηκαν ενισχυμένοι από την ουσιαστική αποδοχή που έχουν στην Ουάσιγκτον, όπως έγινε αντιληπτό από την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Τραμπ, στο Ριάντ
Σε κατάσταση πανικού οι κάτοικοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ

Στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, οι κάτοικοι σπεύδουν σήμερα, Τρίτη, σε κατάσταση πανικού, στα σούπερ μάρκετ, τρομοκρατημένοι από το ντε φάκτο αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στα προϊόντα διατροφής μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισε το Ριάντ.

Shoppers stock up on supplies at a supermarket in Doha.

Φωτ. από το σχετικό ρεπορτάζ στον Γκάρντιαν

Σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στη Ντόχα, περισσότεροι από 20 άνθρωποι είχαν σχηματίσει ουρές μπροστά από τα ταμεία, μόλις λίγες ώρες μετά τη ρήξη στις σχέσεις του Κατάρ με τις μεγαλύτερες μοναρχίες του Κόλπου και την Αίγυπτο. Όπως μεταδίδει στο ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο, το γάλα, το ρύζι και τα πουλερικά σύντομα εξαφανίστηκαν από τα ράφια.

Μερικές τράπεζες σταματούν τη συνεργασία

Κάποιες εμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σταματούν να συνεργάζονται με τράπεζες του Κατάρ μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των χωρών, δήλωσαν πηγές του τραπεζικού τομέα στο Reuters. Οι πηγές αυτές επεσήμαναν ότι οι τράπεζες, τις οποίες αρνήθηκαν να κατονομάσουν, καθυστερούν τις συναλλαγές μέχρις ότου λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους σχετικά με τον τρόπο που θα συναλλάσσονται με το Κατάρ. Επίσης η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να την ενημερώσουν για την έκθεσή τους στο Κατάρ.

Τηλεφωνική διπλωματία από τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ αραβικών χωρών και του Κατάρ, σύμφωνα με προεδρικές πηγές στην Άγκυρα.

“Η σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης, υπογραμμίστηκε στις συνομιλίες, όπως επίσης και η σημασία επικέντρωσης των προσπαθειών στην διπλωματία και τον διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση,” ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, πηγές της τουρκικής προεδρίας.’

Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με το Κατάρ, αλλά και με αρκετές αραβικές χώρες της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου, ενώ αξιοποιεί την κατάσταση της έντασης που προκλήθηκε διπλωματικά, προκειμένου ν’ αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Τα μέτρα που έλαβαν οι αραβικές χώρες του Κόλπου κατά της Ντόχα

– Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).

-Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα