Άρθρο του Σπύρου Κότσια- Στο στόχαστρο των Τοκογλύφων και της Κυβέρνησης για μια ακόμη φορά οι Συνταξιούχοι

sintakseis_psalidi

«Είμαστε μια κυβέρνηση της αριστεράς που θέλει να προστατεύσει αυτούς που έχουν τις χαμηλότερες συντάξεις. Θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρξει  μείωση των συντάξεων που είναι κάτω από τα 1000 ευρώ. Η Αθήνα θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους  εταίρους – δανειστές, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις  με «κοινωνικό πρόσημο».  Ακόμη  ο Υπουργός Εργασίας  διευκρίνισε πως  δεν έχει καθοριστεί η «δίκαιη κατανομή»των αλλαγών στις εισοδηματικές κατηγορίες των συνταξιούχων και συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει την τεχνική στήριξη των «θεσμών», ώστε να υπάρχει εξ αρχής συμφωνία για το ζήτημα. Τέλος επισήμανε ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο όμως δεν θα δίνει «συντάξεις- φιλοδωρήματα».

Από τις δηλώσεις του Συνταγματολόγου  κ Κατρούγκαλου εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο ίδιος και η Κυβέρνηση αποφάσισαν να ακολουθήσουν στο θέμα της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος  την πεπατημένη  περικόπτοντας για μία ακόμη φορά τις συντάξεις και φτωχοποιώντας ακόμη περισσότερο τα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων.

Για να περισώσει μάλιστα το αριστερό προφίλ της Κυβέρνησης ο κ Υπουργός με έμφαση δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις κάτω των χιλίων ευρώ!!! Αλήθεια τι να πει κανείς και τι να σχολιάσει. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  υπέκυψε πλήρως στις πιέσεις των τοκογλύφων και αποδέχθηκε να αντιμετωπίσει την ομολογουμένως οικτρή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος θυσιάζοντας τους συνταξιούχους. Βέβαια το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν την τιμά αλλά της αφαιρεί κάθε δυνατότητα να ισχυρίζεται ότι διαθέτει αριστερό πρόσημο και επομένως κοινωνικές ευαισθησίες, που την κάνουν να διαφέρει από τις προηγούμενες Μνημονιακές Κυβερνήσεις.

Ο κ Κατρούγκαλος ο οποίος  οφείλει την πολιτική του καριέρα στην αντίθεσή του στα μνημόνια, τώρα προφανώς  επιθυμεί να τη συνεχίσει υποκύπτοντας πλήρως στις ορέξεις των δανειστών. Οποία κατάντια πολιτικού ανδρός!!

Αλήθεια η επιτροπή «σοφών» που συνέστησε δεν τον πληροφόρησε ότι οι συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ έχουν υποστεί τις πιο βάρβαρες και ανήθικες περικοπές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 60%; Ότι οι κρατήσεις  στους μισθούς των εργαζομένων που ανήκαν στα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία υπερέβαιναν το 11% προκειμένου οι τελευταίοι να εξασφαλίσουν μια ικανοποιητική σύνταξη  για μια αξιοπρεπή ζωή; Γιατί ενώ υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος η επιτροπή δεν προτείνει μία από αυτές αλλά ακολουθεί πιστά τις νεοφιλελεύθερες λογικές του ΔΝΤ το οποίο σε όποια χώρα έχει πατήσει το πόδι  του το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να καταστρέψει το κοινωνικό κράτος και να μειώσει μέχρι εξαφανίσεως μισθούς και συντάξεις; Και τέλος οι «σοφοί» του κ Υπουργού έλαβαν υπόψη στη διαμόρφωση του πορίσματός τους την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας  που απαγορεύει νέες μειώσεις στις συντάξεις και υποχρεώνει την Κυβέρνηση να πάρει πίσω τις περικοπές που έγιναν με το δεύτερο μνημόνιο και να τις επαναφέρει  στα επίπεδα  2012;

Αρνούμεθα να πιστέψουμε ότι ο Συριζα και η Κυβέρνηση έχουν προσχωρήσει σε νεοφιλελεύθερες λογικές,  η στοχοποίηση όμως των συνταξιούχων, οι οποίοι από το 2010 ζουν με την αγωνία τι θα τους ξημερώσει αύριο, δείχνει να διαμορφώνεται στην Κυβέρνηση και το Κόμμα μια αντίληψη η οποία ευνοεί το πέρασμα τέτοιων λογικών.

Η Σοσιαλιστική Προοπτική θα αγωνιστεί πλάι στους συνταξιούχους να μην περάσουν τα βάρβαρα και ανήθικα μέτρα σε βάρος των απόμαχων της δουλειάς που σχεδιάζουν το ΔΝΤ, οι τοκογλύφοι δανειστές και η Κυβέρνηση.

Σπύρος Κότσιας-Μέλος                                                                                                                                                                                               της Σοσιαλιστικής Προοπτικής

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα