Άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές με εξαίρεση τον δείκτη του Λονδίνου. Το επενδυτικό κοινό είχε σήμερα στραμμένο το βλέμμα του στο πετρέλαιο το οποίο σημείωσε απώλειες που ξεπέρασαν το 6% εν μέσω ανησυχιών για την υπερπροσφορά στην αγορά την ίδια στιγμή που η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδύνει.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Εuro Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,40%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,46% στις 11.190 μονάδες, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 4.946 μονάδες ενώ ο δείκτης του Λονδίνου σημείωσε πτώση 0,06% στις 6.956 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης του Μιλάνου ενισχύθηκε κατά 0,60% και ο ισπανικός δείκτης κατά 0,12%.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης βρέθηκε σε θετικό έδαφος σήμερα Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 0,5%, λαμβάνοντας κυρίως στήριξη από τις ιταλικές τραπεζικές μετοχές. Banco BPM, Unicredit και Ubi Banca κινήθηκαν άνω του 2% σήμερα μετά τη δήλωση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο πως η Ιταλία θα επιδείξει μεγαλύτερη προθυμία στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Σχετικά με το πετρέλαιο, τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού σημείωσαν άλμα 4,9 εκατ. βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Αυτή ήταν η ένατη διαδοχική εβδομάδα που τα αποθέματα ενισχύθηκαν στις ΗΠΑ.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε στις 52,4 μονάδες τον Νοέμβριο από 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Κοντά σε χαμηλό τεσσάρων ετών διολίσθησε τον Νοέμβριο και ο γερμανικός δείκτης PMI, πυροδοτώντας ανησυχίες για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Νωρίτερα, εξάλλου, η γερμανική στατιστική υπηρεσία έχει ανακοινώσει τα τελικά της στοιχεία για το ΑΕΠ τα οποία έδειξαν συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,2% το γ΄ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο.

Στις εξελίξεις που σχετίζονται με το Brexit, η Ισπανία ζητεί τη “γραπτή” δέσμευση του Λονδίνου για το Γιβραλτάρ ενόψει της συνόδου κορυφής της Κυριακής που έχει στόχο να επικυρώσει τη συμφωνία του Brexit μεταξύ της Βρετανίας και των 27, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας Λουίς Μάρκο Αγκιριάνο. Η Ισπανία έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία του Brexit, του διαζυγίου της Βρετανίας με την ΕΕ, εάν το δικαίωμά της για άσκηση βέτο όσον αφορά τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του βρετανικού θύλακα δεν αναγνωριστεί γραπτώς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα