Τα μέτρα Ραχόι κατά της Καταλονίας – Δίωξη σε Πουιτζντεμόντ για «εξέγερση»

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ισπανία μετά την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου να υπερψηφίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την ισπανική επικράτεια.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μαδρίτης, καθώς μετά από την έγκριση της Γερουσίας τίθεται σε εφαρμογή το άρθρο 155 για αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας.

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει επιγραμματικά:

  • Καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης και διάλυση της καταλανικής Βουλής. Τη διακυβέρνηση θα αναλάβουν ειδικές επιτροπές, αλλά στην ουσία, θα βρίσκεται στα χέρια υπουργών της ισπανικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μπορεί να δώσει εντολή στις Αρχές να συλλάβουν τους Καταλανούς πολιτικούς που συμμετείχαν στις διαδικασίες ανακήρυξης της ανεξαρτησίας (συμπεριλαμβανομένου και του Κάρλες Πουιτζντεμόντ).
  • Προκήρυξη νέων εκλογών στην περιοχή εντός έξι μηνών
  • Η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει την εξουσία να διορίζει και να απολύει τα μέλη σε όλους τους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα που εξαρτώνται από την Τζενεραλιτάτ.
  • Οι περίπου 17.000 άνδρες των Mossos D’ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, περνούν υπό τον έλεγχο της ισπανικής αστυνομίας. Η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει, ακόμη, τη δυνατότητα να αντικαθιστά τους άνδρες της καταλανικής αστυνομίας από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους (εθνική αστυνομία, Πολιτοφυλακή).
  • Αν και η Μαδρίτη έχει θέσει τα οικονομικά της Καταλονίας υπό τον έλεγχό της με την εφαρμογή του άρθρου 155 η κυβέρνηση αποκτά εξουσία για να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ούτε ένα ευρώ, από τους τοπικούς δασμούς και από τη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη, δεν πρόκειται να διατεθεί στην ενίσχυση της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
  • Ενώ αρχικά ανάμεσα στις προτάσεις προβλεπόταν η Μαδρίτη να έχει τον έλεγχο και των δημόσιων μέσων της Καταλονίας, μετά από τροπολογία που έκανε δεκτή η Γερουσία δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο.

Δίωξη σε Πουιτζντεμόντ για «εξέγερση»

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ με την κατηγορία της “εξέγερσης”, έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

“Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουιτζντεμόντ με την κατηγορία της εξέγερσης”, μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

Σχετικά Νέα