Ζημιές σε υποδομές του ουκρανικού ενεργειακού τομέα έπειτα από ρωσικά πυρά

Ζημιές προκλήθηκαν μετά από ρωσικά πυρά σε υποδομές τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας, της DTEK, όπως η ίδια ανακοίνωσε. Σε ανάρτησή της στο Telegram, ανέφερε: «Ο εξοπλισμός υπέστη σοβαρές ζημιές. Αφού τελείωσε η επίθεση, οι μηχανικοί άρχισαν αμέσως να αποκαθιστούν τις ζημιές».

Λίγο νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, η Ukrenergo, είχε ανακοινώσει ότι ενεργειακές υποδομές της χώρας έγιναν στόχος επιθέσεων της Ρωσίας με πυραύλους και drones, με αποτέλεσμα να πληγούν θερμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Οι ευρείες ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, οι πιο πρόσφατες από τις οποίες σημειώθηκαν την Παρασκευή, έχουν προσκαλέσει μεγάλες ζημιές στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, αναγκάζοντας το Κίεβο να αναστείλει τις εξαγωγές και να βασιστεί σε εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος.

«Στη διάρκεια της νύκτας οι Ρώσοι έπληξαν και πάλι ενεργειακές υποδομές σε μια μαζική και συντονισμένη επίθεση. Θερμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια στις κεντρικές και δυτικές επαρχίες υπέστησαν ζημιές», ανάφερε η Ukrenergo στο Telegram.

Η Ukrenergo επεσήμανε ότι έχουν γίνει έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ, στα νοτιοανατολικά.

Η ουκρανική τηλεόραση μετάδωσε σήμερα το πρωί ότι εκρήξεις ακούστηκαν στις επαρχίες Ιβάνο- Φρανκσίφσκ και Χμελνίτσκι, όπως και στην πόλη Ντνίπρο, αφού στον ουκρανικό εναέριο χώρο εντοπίστηκαν ρωσικοί πύραυλοι κρουζ.

 

 

Πηγή    Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα