Ζακ Κωστόπουλος: Παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την απόδοση δικαιοσύνης

Έκκληση για τη συλλογή υπογραφών προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, για την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία, που διεξάγει παγκόσμια εκστρατεία για τον σκοπό αυτό ήδη από τον Νοέμβριο του 2018.

Η οργάνωση πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου, ακριβώς 16 μήνες μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ. Σε αυτή θα δημοσιοποιήσει έναν πρώτο όγκο υπογραφών που έχουν συλλεχθεί σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας. Επίσης, θα ενημερώσουν για την υπόθεση και την εξέλιξή της, με τη συμβολή των δικηγόρων και της οικογένειας του Ζακ, της πρωτοβουλίας Justice ForZak/Zackie, καθώς και του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που έχει διεξάγει έρευνα και έχει καταθέσει έκθεση ανάλυσης οπτικοακουστικού υλικού για τον θάνατο του Ζακ. Θα παρασταθούν επίσης οι γονείς του Ζακ.

Η συνέντευξη Τύπου γίνεται μία ημέρα μετά την έκδοση του βουλεύματος, που παραπέμπει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας έξι άτομα, που εμπλέκονται στην επίθεση, προκειμένου να δικαστούν με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Η οργάνωση καταγγέλλει πολύ σοβαρή καθυστέρηση

Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει, από τον Νοέμβριο του 2018, παγκόσμια εκστρατεία με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Ο Ζακ Κωστόπουλος (Zackie) ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε την ζωή του τον περασμένο Σεπτέμβρη μετά από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη.

Πλέον, έχουν περάσει 16 μήνες από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ, και όμως η υπόθεσή του δεν έχει έρθει ενώπιον της δικαιοσύνης. Η δικαστική διαδικασία καταγράφει πολύ σοβαρή καθυστέρηση: δεν έχει δοθεί το βούλευμα, ούτε έχει οριστεί η ημερομηνία της δίκης, 16 μήνες μετά τον θάνατό του. Η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για το ζήτημα αυτό. Οι ανησυχίες αυτές συνδέονται με εκείνες για ανεπάρκειες στη διερεύνηση, στο πλαίσιο των ευρύτερων επίμονων συστημικών αποτυχιών σε διερευνήσεις που αφορούν περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Ελλάδα.

«Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, έχουμε αιτηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, πριν τη συνέντευξη τύπου, ώστε να του κοινοποιήσουμε τις υπογραφές από όλο τον κόσμο, και να μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας για τη σοβαρή καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας.

Συντασσόμαστε με το κίνημα αλληλεγγύης στον Ζακ και ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, καθώς και τη διεξαγωγή μιας διαφανούς και δίκαιης δίκης» αναφέρει η οργάνωση.

Στη συνέντευξη Τύπου θα τοποθετηθούν:

Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας,
Νίκος Κωστόπουλος, Αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου, Κλειώ Παπαπαντολέων, Δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Τέλης Ράπτης, Πρωτοβουλία Justice ForZak/Zackie, Στέφανος Λεβίδης, διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, υπεύθυνος ερευνητής για την υπόθεση.

Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει ο Θοδωρής Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος στη Lifo.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα