Ζαχαριάδης: Να αξιοποιήσουμε το ισχυρό όπλο των κυρώσεων

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μας όπλα και τα πιο ισχυρά, όπως είναι οι κυρώσεις» δηλώνει στη “RealNews” για τα ελληνοτουρκικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, υπογραμμίζοντας ότι «για να αποφύγεις ένα θερμό επεισόδιο, ή ένα πολεμικού χαρακτήρα γεγονός πρέπει να καταδείξεις ότι ένα τέτοιο σενάριο θα έχει το μέγιστο δυνατό κόστος σε οικονομικό, εμπορικό, διπλωματικό επίπεδο». Σε ότι αφορά, δε, την ατζέντα «νόμος και τάξη», κάνει λόγο για «επικοινωνιακές φούσκες που προσβάλουν την νοημοσύνη και την αισθητική όσων πραγματικά θέλουμε ασφαλείς και ελεύθερες πόλεις» και εκτιμά « ότι έχουμε μπεί σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο».

  Συνέντευξη στον Φοίβο Κλαυδιανό

Πως απαντάτε στην κριτική της κυβέρνησης και αρκετών συνδικαλιστών της ΝΔ ότι παρέχετε πολιτική κάλυψη σε “μπαχαλάκηδες” και “καταληψίες”;

 Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα να συζητήσουμε για την ουσία και όχι για την επικοινωνία. Σε αυτό πρέπει να συμβάλλουν όλοι, κόμματα, media, φορείς, άνθρωποι που ανεξαρτήτως θέσεως, έχουν δημόσιο λόγο. Η ΝΔ μπορεί να επινοήσει κάθε επικοινωνιακό κατασκεύασμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το έχει κάνει, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία και στο παρελθόν. Δεν είμαστε ούτε “μπαχαλάκηδες” ούτε “καταληψίες”, είμαστε δημοκράτες που σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε την νομιμότητα κόντρα σε κάθε αυθαιρεσία. Όπως δεν μας αρέσει και το καταδικάζουμε απερίφραστα να υπάρχει η οποιαδήποτε φθορά σε ιδιωτική ή δημόσια περιουσία από κάποιόν που νομίζει ότι έτσι διαδηλώνει την οργή του, αντίστοιχα δεν μας αρέσει και δεν ανεχόμαστε να καταπατώνται ατομικά δικαιώματα και κοινωνικές ελευθερίες. Αυτό που έγινε στην οικία Ινδαρέ είναι βιασμός της νομιμότητας και της κανονικότητας, η έξαλλη ρίψη χημικών σε μια φιλήσυχη γειτονιά των βορείων προαστίων, στο Μαρούσι είναι πέρα από κάθε προηγούμενο με όλες τις κυβερνήσεις και με όλες τις δημοτικές αρχές.

 – Θεωρείτε επικίνδυνο τον πόλεμο που έχει ανοίξει με τα Εξάρχεια ο κύριος Χρυσοχοϊδης; Αν ναι, γιατί δεν ζητάτε την παραίτηση του; 

 Πόλεμο με τι; Αν αναφέρεστε στα σημαντικά ανοιχτά ζητήματα των ναρκωτικών, του εγκλήματος στις διάφορες μορφές του που ταλαιπωρεί αρκετές γειτονιές της Αθήνας όπως για παράδειγμα το Μενίδι που τα λεωφορεία δεν κυκλοφορούν αφού νυχτώσει και άλλα περιστατικά στο πλούσιο αστυνομικό δελτίο, σε αυτά τα ζητήματα θέλουμε η αστυνομία να πετυχαίνει τους στόχους της όπως γινόταν και επί των ημερών μας και θεωρούμε αδιανόητο τέτοια ζητήματα να γίνονται θέματα κομματικής αντιπαράθεσης.

 Αν αναφέρεστε στις επικοινωνιακές φούσκες που προσβάλουν την νοημοσύνη και την αισθητική όσων πραγματικά θέλουμε ασφαλείς και ελεύθερες πόλεις, τότε πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε μπεί σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο.

 Την παραίτηση και τον ορισμό του κάθε υπουργού την αποφασίζει ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς δεν πρόκειται για ένα σχέδιο προσωπικό του κ. Χρυσοχοΐδη αλλά για ενιαία κυβερνητική πολιτική. Δεν βλέπατε πως σπεύδουν Βορίδης – Γεωργιάδης και άλλοι σημαντικοί opinion leaders αλλά και opinion makers από τον χώρο της ΝΔ να υπερασπιστούν τις ακρότητες;

 – Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία το επόμενο διάστημα;

 Πρέπει να δουλέψουμε πιο ενεργητικά για το σενάριο της ειρήνης, της διπλωματίας της εξωτερικής πολιτικής. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μας όπλα και τα πιο ισχυρά, όπως είναι οι κυρώσεις. Για να αποφύγεις ένα θερμό επεισόδιο, ή ένα πολεμικού χαρακτήρα γεγονός πρέπει να καταδείξεις ότι ένα τέτοιο σενάριο θα έχει το μέγιστο δυνατό κόστος σε οικονομικό, εμπορικό, διπλωματικό επίπεδο. Η Ελλάδα, με κάθε κυβέρνηση, δεν φοβάται κανέναν και τίποτα, εργάζεται όμως και ρίχνει γέφυρες ειρήνης – συνεργασίας – συνεννόησης, σεβόμενη πάντα το διεθνές δίκαιο και προασπίζοντας πάντα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

 Εμείς ως αντιπολίτευση, θα είμαστε υπεύθυνοι. Δεν θα αξιοποιήσουμε την τουρκική προκλητικότητα για μικροκομματική αντιπολίτευση. Εμείς είμαστε διαφορετικοί από την ΝΔ και αυτό είναι πεδίο που με ευκρίνεια θα το αποδείξουμε.

 –  Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν υφίσταται πια, γιατί η Τουρκία να συναινέσει σε προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης;

 Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε ως Ελλάδα και ως ΕΕ είναι να πιέσουμε, με όλα τα ειρηνικά όπλα, ώστε η Τουρκία να επανέλθει στη νομιμότητα του διεθνούς δικαίου. Αφού το πετύχουμε αυτό – και οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι σε θετική κατεύθυνση – θα προσπαθήσουμε να δρομολογήσουμε την ειρηνική και διπλωματική επίλυση των διαφορών. Για να μπορέσουμε να πάμε στη Χάγη χρειάζεται μια προεργασία που δεν συνάδει με τη σημερινή προκλητικότητα και νευρικότητα των γειτόνων μας. 

 Το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας είναι ένα τεράστιο δύσκολο θέμα, ιδίως τις μέρες του Brexit, είναι όμως σαφές σε όλες τις δυνάμεις της χώρας ότι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που θα διαφωνήσει με τις βέλτιστες δυνατές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, θα είναι η Ελλάδα.

 – Η κατασκευή του East Med, όμως, δεν έρχεται σε αντίθεση με όσα λέτε το τελευταίο διάστημα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων;

 Η συμφωνία που προβλέπεται να υπογραφεί είναι ένα θετικό βήμα, μέσα στο μπαράζ των αρνητικών ειδήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι κρίσιμο να είναι και η Ιταλία μέρος της συμφωνίας, και για αυτό είχαμε δουλέψει ως κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Η συμμετοχή της Ιταλίας θα ενισχύσει τη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία του αγωγού, σε ένα περιβάλλον σύνθετων και ευαίσθητων πολιτικών και γεωπολιτικών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή.

 Όχι δεν έρχεται σε αντίθεση. Θέλουμε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα το 2050, δεν μας ικανοποιούν τα αποτελέσματα των παγκόσμιων διασκέψεων για το κλίμα του COP 25, θέλαμε περισσότερα και νομικά δεσμευτικά για όλες τις χώρες. Η μετάβαση από την σημερινή οικονομία σε μια πραγματικά πράσινη και οικολογικά βιώσιμη προοπτική εμπεριέχει μια περίοδο μετάβασης 30 ετών, το φυσικό αέριο είναι και για την Ελλάδα και για την ΕΕ καύσιμο μετάβασης.

 

 – Οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να επικροτούν την οικονομική πολιτική και τη στήριξη της μεσαίας τάξης…

 Οι δημοσκοπήσεις έχουν πάντα της αξία τους. Όμως, πολιτικές δεν παράγουν οι δημοσκοπήσεις αλλά τα νομοθετήματα και οι αποφάσεις. Να δώσω ένα παράδειγμα, δεν ξέρω πως και πότε θα αποτυπωθεί δημοκοπικά η νέα μεγάλη εξαπάτηση των κ. Σταικούρα – Μητσοτάκη με τον κατώτατο μισθό. Θυμάστε που προεκλογικά μας έλεγαν ότι θα είναι διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή με ρυθμό ανάπτυξης 4% που υπολόγιζαν προεκλογικά θα είχαμε αύξηση 8% αλλά τώρα λένε, δια στόματος του υπουργού οικονομικών, ότι δεν μπορούν να δώσουν διότι έδωσε πέρσι 11% ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρω όμως ότι, αυτό θα αποτυπωθεί κοινωνικά.

 – Ποια πρέπει να είναι η ταυτότητα του νέου ΣΥΡΙΖΑ;

 Η ταυτότητα της νέας ευρύτατης Αριστεράς του 21ου αιώνα που φιλοδοξεί να είναι και είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής παράταξης έρχεται από πολύ παλιά και πάει πολύ μακριά. Πολιτικές που να φέρνουν στο προσκήνιο και στην καθημερινότητα των πολιτών το περιεχόμενο του ιστορικού τριπτύχου ελευθερία – ισότητα – αδελφότητα (κοινωνική αλληλεγγύη), μπολιασμένου με την οικολογική βιωσιμότητα που είναι η μεγάλη πρόκληση των ημερών μας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα