

Ήταν το «Ύστατο χαίρε» σε έναν συντηρητικό ποντίφικα, ο οποίος όμως εξέπληξε ολόκληρο τον πλανήτη με την απόφασή του να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο του 2013. Της τελετής χοροστάτησε ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έφτασε στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας με αναπηρικό καροτσάκι. «Ο Βενέδικτος αφοσιώθηκε πρώτα στη μελέτη, μετά στο ποίμνιο του Κυρίου και την τελευταία περίοδο της ζωής του στην προσευχή», είπε ο Φραγκίσκος.
Η σορός του επίτιμου ποντίφικα τοποθετήθηκε σε φέρετρο από κυπαρίσσι. Καλύφθηκε με άσπρο μεταξωτό ύφασμα, ενώ τοποθετήθηκαν και νομίσματα του Βατικανού, τα οποία κόπηκαν από το 2005 μέχρι το 2013, κατά την παπική θητεία του Γιόσεφ Ράτσινγκερ.
Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου παρευρέθηκαν για το στερνό αντίο μεταξύ άλλων ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα και η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ.
Ενδεχόμενο «ενδοκαθολικού σχίσματος»;
Στη Ρώμη τώρα διερωτώνται όλοι πώς θα συνεχιστεί η όλη πορεία του Φραγκίσκου. O πρωθυπουργός του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν, μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera, υπογράμμισε ότι όσοι ήθελαν να διχάσουν την Kαθολική Eκκλησία, προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα ασάφειας με αναφορά στην ύπαρξη «δύο παπών», είναι σαφές ότι απέτυχαν.
Την ίδια ώρα όμως πολλοί αναλυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι θα συμβεί στο μέλλον: για το ότι δηλαδή η πιο συντηρητική πτέρυγα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τώρα που ο Βενέδικτος δεν είναι πλέον εν ζωή, μπορεί να λάβει σαφέστερες αποστάσεις από τον Φραγκίσκο και να φτάσει ακόμη και σε ένα ενδεχόμενο «ενδοκαθολικό σχίσμα». Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι σαφές ότι η πλειοψηφία των καθολικών πιστών στηρίζει το έργο και την προοδευτική κατεύθυνση του Φραγκίσκου. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως από τις συμμαχίες και τις διαθέσεις πολλών υψηλόβαθμων κληρικών κυρίως εντός, αλλά και εκτός Βατικανού.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Συνελήφθη ο δήμαρχος Νιουάρκ έξω από κέντρο κράτησης μεταναστών – «Δεν έκανα τίποτα κακό», δήλωσε μετά την απελευθέρωσή του
Ο δήμαρχος του Νιούαρκ, της μεγαλύτερης πόλης του Νιου Τζέρσεϊ, Ρας Μπαράκα συνελήφθη έξω.
Πακιστάν: Σε εξέλιξη ανταποδοτικά πλήγματα εναντίον της Ινδίας
Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εξαπολύουν ανταποδοτικά πλήγματα εναντίον της Ινδίας, λίγες ώρες αφότου.
Μήνυμα Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι: Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε χθες Παρασκευή νέο μήνυμα προς τους ηγέτες της.
Γερμανία: Απεβίωσε η Μάργκοτ Φριντλέντερ σε ηλικία 103 ετών
Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 9/5, το βράδυ σε ηλικία 103 ετών η.