Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και πρόοδο μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει η Κομισιόν

Επιβραδυνόμενη αλλά θετική ανάπτυξη για τη διετία 2023-2024, από το 5,9% του 2022, λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, αυξανόμενα πλεονάσματα και πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, διαπιστώνει η 2η αξιολόγηση της Ελλάδας μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Η Κομισιόν σημειώνει τη συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας με ρυθμό 5,9% το 2022, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Προβλέπει όμως – βασιζόμενη και στις εαρινές εκτιμήσεις – ότι η ανάπτυξη θα επιβραδύνει στο 2,5% το 2023 και στο 1,9% το 2024 λόγω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων που θα θέσει περιορισμούς κυρίως στις δαπάνες των κρατών μελών αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Στα δημοσιονομικά η Επιτροπή παραδέχεται ότι παρά τη σχετικά υψηλή δαπάνη για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση η Ελλάδα κατάφερε να εμφανίσει το 2022 οριακό πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ. Όπως τονίζεται τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς αυξάνονται τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία καταργούνται σταδιακά και το δημοσιονομικό κόστος των ενεργειακών μέτρων είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Μεταρρυθμίσεις

Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων η έκθεση καταγράφει την πρόοδο στη συνέχιση της μείωσης του αποθέματος των “κόκκινων δανείων”, γεγονός το οποίο όπως τονίζεται, βοηθά στην επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία και την προετοιμασία του τραπεζικού τομέα για μελλοντικές προκλήσεις εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας.

Επίσης, καταγράφεται περαιτέρω πρόοδος για την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων διαρθρωτικών ελλείψεων, ιδίως με την προώθηση της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας και της κτηματογράφησης με το κτηματολόγιο να έχει ολοκληρωθεί στο 71% να καθώς και της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, τονίζεται ότι τα προγράμματα ρύθμισης φορολογικών οφειλών και η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα πρέπει να παρακολουθούνται περαιτέρω.

 

ΠΗΓΗ:Capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα