Υπουργός της κυβέρνησης Ζάεφ: Περιμένουμε περισσότερα από την Αθήνα

Πιστεύω ότι όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης προεκλογικά τάχθηκε κατά της Συμφωνίας και μετά ως κυβέρνηση δήλωσε ότι θα τη σεβαστεί, το ίδιο θα συμβεί και με το VMRO-DPMNE, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της κυβέρνησης Ζάεφ, Γκόραν Μίλεφσκι, βρέθηκε στην Αθήνα για να λάβει μέρος στις εργασίες του 40ού συνεδρίου της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).

Ο Γκόραν Μίλεφσκι είναι πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας, που συμμετέχει ως εκπρόσωπος του κόμματός του στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ο ίδιος, όπως και οι άλλοι δύο βουλευτές του κόμματός του, ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και της συνταγματικής αλλαγής.

Οι Φιλελεύθεροι ως πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισαν μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο συμμετέχει η Ν.Δ.), τους Πράσινους και την Αριστερά, υπέρ του ψηφίσματος με το οποίο χαρακτηρίζεται το μπλοκάρισμα (με βέτο Γαλλίας, Ολλανδίας και Δανίας) της απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. «ιστορικό λάθος».

Οι ευρωβουλευτές με συντριπτική πλειοψηφία ζήτησαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, ενώ εξήραν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Γκόραν Μίλεφσκι θα προωθήσει ψήφισμα στο συνέδριο του ALDE υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών. Οπως τονίζει, η κάθε χώρα θα πρέπει να κρίνεται με βάση τη δική της πρόοδο και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της για να ανοίξει η ενταξιακή της διαδικασία. Πρωτοβουλία διαχωρισμού των δύο υποψηφιοτήτων αναμένεται να λάβουν το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, ώστε να διευκολυνθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.

Εμείς σεβαστήκαμε τη Συμφωνία και θα τη σεβαστούμε και στο μέλλον, όμως η Ε.Ε. δεν τη σεβάστηκε

Ο κ. Μίλεφσκι θα έχει σχετικές συναντήσεις στην Αθήνα στο περιθώριο του συνεδρίου του ALDE με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ και Ευρωπαίους επιτρόπους. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Βόρειας Μακεδονίας τονίζει πως θα περίμενε πιο ενεργή την ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα του ευρωπαϊκού δρόμου της χώρας του και σημειώνει πως αντί για την Ελλάδα, χώρα που άνοιξε τον ευρωπαϊκό δρόμο για τα Βαλκάνια με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χώρες όπως η Ιταλία, η Κροατία και η Σλοβενία.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εφαρμογή της συνδέεται με την ευρωπαϊκή και ατλαντική ολοκλήρωση της χώρας του, ενώ για το ενδεχόμενο επικράτησης των εθνικιστών στις επικείμενες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, τονίζει ότι παρά τις δυσμενείς δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση Ζάεφ, υπάρχει χρόνος αντιστροφής του κλίματος, αν η Ε.Ε. αλλάξει εγκαίρως την απόφασή της και δώσει ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία.

• Πώς σχολιάζετε την απόφαση της συνόδου κορυφής με την οποία μπλόκαρε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας;

Πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος που θα πυροδοτήσει την επάνοδο του εθνικισμού στα Βαλκάνια. Η Ε.Ε. καθίσταται αναξιόπιστη καθώς οι Βρυξέλλες μάς είχαν υποσχεθεί ότι αν επιτυγχάναμε την υπογραφή συμφωνίας με τους γείτονές μας, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, θα αρχίζαμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Εμείς σεβαστήκαμε τη συμφωνία και θα τη σεβαστούμε και στο μέλλον, όμως η Ε.Ε. δεν τη σεβάστηκε.

Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία που πήραν η κυβέρνηση της Ιταλίας αλλά και Φιλελεύθεροι ηγέτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα λύσει αυτό το πρόβλημα μέχρι το τέλος του χρόνου και η Βόρεια Μακεδονία θα λάβει ημερομηνία, κάτι που αναμένουμε τόσο πολλά χρόνια.

• Πώς εκτιμάτε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην απόφαση της Ε.Ε.;

Θα σας απαντήσω ως πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και όχι ως υπουργός. Περιμένουμε περισσότερα από την Αθήνα, γιατί έχουμε συνυπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών που είναι μια στρατηγική συμφωνία και λέει ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας. Και βλέπουμε να ασκούν πιέσεις η Βουλγαρία και η Σλοβενία για να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά και η Ιταλία να αναλαμβάνει πρωτοβουλία και όχι η Ελλάδα.

Ελπίζουμε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης να είναι περισσότερο ενεργητικός σε αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα και η Ελλάδα να πιέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Οπως ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών, η εφαρμογή της είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή μας προοπτική. Είναι πολύ σημαντικό και οι δύο πλευρές να εφαρμόσουμε πολύ γρήγορα τη συμφωνία.

• Είναι η Συμφωνία των Πρεσπών σε κίνδυνο; Μήπως βαλτώσει η εφαρμογή της από τη σημερινή κυβέρνηση στα Σκόπια ή και ακυρωθεί από μια εθνικιστική κυβέρνηση στο μέλλον;

Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες από την ευρωπαϊκή απόφαση, όμως 650.000 πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα υπέρ της συμφωνίας γιατί πίστεψαν στην ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση της χώρας μας που ανοίγει ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή τη στιγμή ο δρόμος της Ευρώπης είναι κλειστός και αυτό θα ενδυναμώσει τις εθνικιστικές φωνές στη χώρα μας. Στην προεκλογική περίοδο το VMRO-DPΜNE αναμένεται να διατυπώσει μια ρητορική ενάντια στη συμφωνία, επικαλούμενο και την αρνητική στάση της Ε.Ε.

Ομως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι απλά μια διμερής συμφωνία, είναι πλέον μέρος του Συντάγματός μας και δεν αλλάζει. Το θέμα δεν θα είναι η εφαρμογή της, το ζήτημα είναι ότι μπορεί να γίνει η όλη διαδικασία πολύ αργή, να καθυστερήσουν να εφαρμοστούν πλευρές της συμφωνίας.

Ωστόσο πιστεύω ότι όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης προεκλογικά τάχθηκε κατά της συμφωνίας και μετά ως κυβέρνηση δήλωσε ότι θα τη σεβαστεί, το ίδιο θα συμβεί και με το VMRO-DPMNE, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

• Οι εθνικιστές προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Είναι αντιστρέψιμη η διαφορά; Μπορεί να κερδίσει και πάλι ο Ζόραν Ζάεφ τις εκλογές;

Απέχουμε έξι μήνες από τις εκλογές, αναμένουμε να ενταχθούμε μέχρι τότε ως πλήρες μέλος στο ΝΑΤΟ και ελπίζω ότι σε αυτό το διάστημα η Ε.Ε. θα λάβει μια θετική απόφαση και θα μας δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αυτό θα το λάβουν υπ’ όψιν τους οι πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος και της καλής σχέσης με τους γείτονές μας ή αν θα επιβραβεύσουν μια εθνικιστική ρητορική που έρχεται από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα