Υπουργείο Ενέργειας: Στα 591,45 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη των εταιρειών

Κάτω από τα 600 εκατομμύρια ευρώ ρίχνει τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, το ποσό ανέρχεται στα 591,45 ευρώ.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι δεν είναι το τελικό ποσό στο οποίο θα επιβληθεί το έκτακτο τέλος του 90%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό, οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20% που είναι οι ποσότητες ενέργειας που εκπροσωπούν.

Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης για τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, και επισημαίνει ότι η επιβολή του έκτακτου τέλους, ύψους 90%, στα επιπλέον έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή αλλά και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς.

Το υπουργείο κάνει λόγο για παράθεση από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εντελώς αυθαίρετων αριθμών, δίχως καμία τεκμηρίωση, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.


Χθες, Τρίτη 10/5, ο ΣΥΡΙΖΑ με αίτημά του είχε ζητήσει να κατατεθεί εντός της μέρας στη Βουλή το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο αίτημα του ενόψει της προγραμματισμένης ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ, Α. Δαγούμα, την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αίτημά τους επικαλούνται δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων και του ΑΠΕ-ΜΠΕ αλλά και δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας, Α. Σκέρτσου που αναφέρουν ότι το πόρισμα της ΡΑΕ βρίσκεται ήδη στη διάθεση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σημειώνουν ότι δεν έχει δοθεί προς αξιολόγηση στους βουλευτές και την κοινωνία, τόσο για τη μεθοδολογία όσο και τα συμπεράσματά του, για τα οποία υπάρχουν διαρροές επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο Ενέργειας:

• Η επιβολή του έκτακτου τέλους, ύψους 90%, στα επιπλέον έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή αλλά και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς.

• Μέσα από συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία η ΡΑΕ κατέληξε στο πόρισμά της για τα επιπλέον έσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

• Το πόρισμα της ΡΑΕ καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.

• Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.

• Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%.

• Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό.

• Τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος, το υψηλότερο που επιβάλλεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

• Με βάση τo σχέδιο αυτό αλλά και το νέο μηχανισμό που θα ισχύσει από τον Ιούλιο καταργείται ουσιαστικά η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και σταματά η παραγωγή επιπλέον εσόδων για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

• Όπως προκύπτει από το τεκμηριωμένο πόρισμα της ΡΑΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα αναφέρει αριθμούς εντελώς αυθαίρετα, δίχως καμία τεκμηρίωση, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

• Ο Πρωθυπουργός τηρεί τις δεσμεύσεις του και η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο και κάθε δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό μακριά από ανέξοδες υποσχέσεις και ατεκμηρίωτους υπολογισμούς

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα