ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: «Άνευ σημασίας» η ρωσική ανακοίνωση περί μη πώλησης πετρελαίου σε όσους έχουν επιβάλει πλαφόν

«Άνευ πρακτικής σημασίας» θεωρεί η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση την ανακοίνωση του Κρεμλίνου περί διακοπής της πώλησης πετρελαίου στις χώρες που έχουν επιβάλει πλαφόν. Όπως τόνισε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, η προετοιμασία για αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου ξεκίνησε ήδη στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού και η ασφάλεια εφοδιασμού είναι πλέον εγγυημένη.

«Δεν θα το χαρακτηρίζαμε ασήμαντο γεγονός αλλά χωρίς πρακτική σημασία. Ετοιμαζόμαστε να αντικαταστήσουμε τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου περίπου από τις αρχές του καλοκαιριού. Έχουν διεξαχθεί εντατικές διαπραγματεύσεις με την πολωνική πλευρά. Έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση του αγωγού μεταξύ Ροστόκ και Σβεντ. Στο ίδιο το (διυλιστήριο) Σβεντ, το οποίο ανήκε στη Rosneft και έχει πλέον περάσει σε ομοσπονδιακό έλεγχο, έχουν γίνει εργασίες προκειμένου να καταστεί δυνατή η επεξεργασία πετρελαίου το οποίο δεν θα προέρχεται από τη Ρωσία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Ρόμπερτ Ζέβεριν και τόνισε: «Συνολικά, εργαζόμασταν πάντα για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού. Και είναι πλέον εγγυημένη, ανεξαρτήτως του διατάγματος» της Ρωσίας.

Σύμφωνα πάντως με τον ιδιωτικό ειδησεογραφικό σταθμό n-tv, ο οποίος επικαλείται τηλεγράφημα του ρωσικού Interfax, η Μόσχα είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη χρήση του αγωγού «Φιλία», ο οποίος καταλήγει στο Σβεντ της βορειοανατολικής Γερμανίας, για τη μεταφορά πετρελαίου από το Καζακστάν προς τη Γερμανία. Η κρατική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καζακστάν είναι επίσης έτοιμη να προχωρήσει σε δοκιμαστικές παραδόσεις μέσω του αγωγού από τον Ιανουάριο, αναφέρει η ίδια πηγή.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα