Υπογράφτηκε συνταγματική διακήρυξη στρατιωτικών-αντιπολίτευσης στο Σουδάν

Έπειτα από μήνες συγκρούσεων, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, αλλά και διαπραγματεύσεων για την ειρηνική μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία, μετά την καθαίρεση του προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ, η στρατιωτική χούντα του Σουδάν και η αντιπολίτευση υπέγραψαν συνταγματική διακήρυξη, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στις αρχές Αυγούστου.

Στο κείμενο της διακήρυξης προβλέπεται ότι θα σχηματιστεί ένα κοινό κυβερνητικό συμβούλιο συνεργασίας του στρατού και της αντιπολίτευσης που θα διοικήσει τη χώρα για τρία χρόνια, στο τέλος της οποίας θα διεξαχθούν εκλογές.

Ο σχηματισμός ενός κοινού κυβερνητικού συμβουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Κυριακή 18 Αυγούστου, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα ανακοινωθεί στις 20 Αυγούστου, ενώ ο σχηματισμός της μεταβατικής κυβέρνησης την οποία θα ορίσει η αντιπολίτευση, θα γίνει στις 28 Αυγούστου. Επίσης θα σχηματιστεί και ένα νομοθετικό σώμα.

Η συμφωνία υπογράφτηκε σε ειδική τελετή στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ στρατιωτικών και αντιπολίτευσης διήρκεσαν πολύ καιρό και ήταν ιδιαίτερα επίπονες, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρχαν συγκρούσεις παραστρατιωτικών δυνάμεων και πολιτών, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους διαδηλωτές.

Οι δύο πλευρές είχαν ήδη συμφωνήσει στις αρχές του Ιουλίου να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, που θα αποτελείται από πέντε στρατιωτικούς και έξι πολίτες, η οποία θα κυβερνήσει για μια περίοδο τριών ετών και κάτι.

Τα εκκρεμή ζητήματα αφορούσαν τις εξουσίες της μεταβατικής κυβέρνησης, την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας και την ασυλία των στρατηγών που ενέχονται στην καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας, ειδικά την αιματηρή διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο αρχηγείο του στρατού την 3η Ιουνίου στο Χαρτούμ.

Εκείνη την ημέρα έχασαν τη ζωή τους 127 διαδηλωτές και το αποτέλεσμα της επίσημης έρευνας που διενεργήθηκε έδειξε ότι υπεύθυνα για τη σφαγή ήταν μέλη των διαβόητων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που στήριζε τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Μπασίρ μέχρι το τέλος.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Νέα