Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου ενόψει της ψηφοφορίας στην ΕΕ για το εμπάργκο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν το πρωί της Δευτέρας, μαζί με τα χρηματιστήρια στην Ασία, καθώς εκτιμάται ότι η παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις συνομιλίες της ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρελαίου που αναμένεται να περιορίσει τις παγκόσμιες προμήθειες.

Το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε 28 σεντς, ή 0,34%, στα 112,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI ) ήταν στα 109,36 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 41 σεντς ή 0,4%.

«Το ευρύτερο αίσθημα κινδύνου που πυροδοτήθηκε από τους φόβους για την ύφεση και τα lockdown της Κίνας είναι οι κύριοι παράγοντες που πιέζουν την τιμή του πετρελαίου», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng.

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν και για τις αυξήσεις των επιτοκίων και τα εκτεταμένα lockdown για τον κορονοϊό στην Κίνα που πλήττουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Τα συνεχιζόμενα lockdown της Κίνας θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις βραχυπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου», είπε ο Teng. Η μείωση των τιμών από τη Σαουδική Αραβία αντανακλά επίσης τις ανησυχίες για τον περιορισμό της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, είπε.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μείωσε τις τιμές του αργού για την Ασία και την Ευρώπη για τον Ιούνιο την Κυριακή.

Την περασμένη εβδομάδα, το Brent και το WTI σημείωσαν άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα λόγω ανησυχιών για την μείωση προσφοράς, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ως μέρος του πιο σκληρού πακέτου κυρώσεων της για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η πρόταση απαιτεί ομόφωνη ψηφοφορία μεταξύ των μελών της ΕΕ.


Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα