

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει λιγότερο αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους από αυτούς που προέβλεπε με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit, για να μην πλήξει σε υπερβολικό βαθμό τις επιχειρήσεις, που υφίστανται ήδη τις συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Το Ηνωμένο βασίλειο επρόκειτο να εφαρμόσει ελέγχους επί των εισαγομένων από την Ευρωπαϊκή Ενωση αγαθών από το 2021, έπειτα από την μεταβατική περίοδο μετά το Brexit που τελειώνει στο τέλος του Δεκεμβρίου. Σκοπός των ελέγχων αυτών θα ήταν “η διασφάλιση των συνόρων μας” και “η ισότιμη μεταχείριση” με τις χώρες με τις οποίες έχει εμπορικές συναλλαγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε εξηγήσει η βρετανική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο.
Αλλά, σύμφωνα με τους Financial Times, “ένα ελαφρύτερο προσωρινό καθεστώς” προβλέπεται για τα αγαθά που θα εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε λιμάνια εισόδου όπως το Ντόβερ, είτε θα υπάρξει είτε όχι συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για την μελλοντική σχέση. Αντίθετα, η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία τα εξαγόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο αγαθά θα υπόκεινται σε καθολικούς ελέγχους.
“Εχουμε επίγνωση των επιπτώσεων που είχε ο κορωνοϊός στις βρετανικές επιχειρήσεις και όταν θα ανακτήσουμε τον έλεγχο των νόμων και των συνόρων μας στο τέλος αυτού του έτους, θα υιοθετήσουμε μία ρεαλιστική και ευέλικτη προσέγγιση για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να προσαρμοσθούν στις αλλαγές και στις ευκαιρίες που δημιουργεί η έξοδος από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση”, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την διαμόρφωση της μελλοντικής εμπορικής τους σχέσης μετά την μεταβατική περίοδο, διαπραγματεύσεις που μέχρι στιγμής βρίσκονται σε αδιέξοδο, ενώ τα χρονικά όρια γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά και το Λονδίνο αρνείται κατηγορηματικά να ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου .
Απουσία συμφωνίας, μόνο οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με τους υψηλούς δασμούς, θα διέπουν τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τους πρώην Ευρωπαίους εταίρους του.
Συνάντηση κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στον Bρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τους Ευρωπαίους ηγέτες θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την κρίση της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Το ΑΕΠ του κατέρρευσε κατά 20,4% τον Απρίλιο, δηλαδή κατά τον πρώτο ακέραιο μήνα εφαρμογής των μέτρων του lockdown, που επιβλήθηκε στις 23 Μαρτίου, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Σχετικά Νέα
Ο Οτσαλάν εισηγείται «αλλαγή» για να συμφιλιωθούν η Τουρκία και οι Κούρδοι
Είναι απαραίτητο να υπάρξει «μείζων αλλαγή παραδείγματος» για να αποκατασταθεί η σχέση ανάμεσα στο.
Πορτογαλία: Νίκη της δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές
Η συμμαχία της δεξιάς που βρίσκεται στην εξουσία εδώ κι έναν χρόνο στην Πορτογαλία.
Νιου Τζέρσεϊ: Τέλος στην απεργία των σιδηροδρoμικών μετά από 3 ημέρες – Συμφωνία για αύξηση μισθών
Τα τρένα της NJ Transit θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά σήμερα Δευτέρα, μετά από.
Ρουμανία: Παραδέχθηκε την ήττα του ο εθνικιστής υποψήφιος Σιμιόν
Ο εθνικιστής υποψήφιος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο οποίος διεξήχθη χθες Κυριακή.