Υπό πίεση το χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών να εντείνονται καθώς η αγορά παραμένει σε υψηλά σχεδόν δύο μηνών και μετά τη διήμερη άνοδο, με τον τζίρο όμως να έχει επανέλθει στα χαμηλά επίπεδα που κινήθηκε στη συσσώρευση του προηγούμενου διαστήματος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,49% στις 660,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στις 800 χιλ. τεμάχια. Απώλειες 0,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.585,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,89% στις 341,39 μονάδες.

Αν και η πλειονότητα των τίτλων βρίσκεται σε αρνητικά εδάφη, οι κινήσεις των πωλητών δεν είναι επιθετικές, κάτι που θα μαρτυρούσε την επιδείνωση του κλίματος στην αγορά. Όπως σχολιάζουν μάλιστα οι εγχώριοι αναλυτές σήμερα, η αγορά σαφώς παρακολουθεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο του περιορισμού της πανδημίας, προκειμένου να αξιολογήσει και την επίδραση των μέτρων που λαμβάνονται στην οικονομική δραστηριότητα.

Άλλωστε, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για νέο lockdown, κάτι που θα καταφέρει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα. Άλλωστε, απομένουν μόλις λίγες ημέρες για τη λήξη του τρίτου τριμήνου του έτους, και αν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας επεκταθούν και το τελευταίο τρίμηνο, τότε θα μιλάμε για ένα χαμένο εννεάμηνο για οικονομία και επιχειρήσεις.

Πάντως, ακόμη και αν αρκετοί τίτλοι έχουν δώσει το σύνθημα της ανοδικής διαφυγής, η προσοχή της αγοράς παραμένει στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος τη Δευτέρα κατέγραψε το άλμα του +8,29%, ωθώντας έτσι και τον Γενικό Δείκτη να καταλάβει μετά από 50 συνεδριάσεις την περιοχή των 660 μονάδων. Και όπως σημειώνει ο αναλυτής Απ. Μάνθος, για τη συνέχεια ο Τραπεζικός Δείκτης θα πρέπει να περάσει με δύναμη πάνω από τη διαγραμματική στενωπό των 350 μονάδων για να ανοίξει το ανοδικό έδαφος για την επόμενη ισχυρή αντίσταση των 400 μονάδων. Περιθώριο το οποίο ποσοστιαία φτάνει το +16% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

Θετική είναι και η ένδειξη που λαμβάνουμε από τον τεχνικό δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI), καθώς για πρώτη φορά από τα μέσα του Φλεβάρη ξαναπαίρνει ανοδικά το επίπεδο τιμών των 42 με 40 μονάδων. Η επιβεβαίωση όμως της ανοδικής φυγής θα πρέπει να έρθει από έναν όγκο συναλλαγών άνω των 45 εκατ. τεμαχίων, κάτι που μέχρι σήμερα λείπει από την εξίσωση.

Πάντως, στο ταμπλό, οι πιέσεις έρχονται κυρίως από τις Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Aegean, Motor Oil, ΔΕΗ, Εθνική, Titan και Πειραιώς, οι οποίες καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Coca Cola, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, ο Φουρλής συνεχίζει την πολύ καλή πορεία του σημειώνοντας σήμερα κέρδη 1,50%, με τις ΕΧΑΕ, Λάμδα, Σαράντη και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα