Υπό πίεση το χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρεί σήμερα το πρωί να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται σε αρκετούς τίτλους, έχοντας όμως στο πλευρό του το θετικό κλίμα που επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,04% στις 931,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.327,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,17% στις 878,82 μονάδες.

Η νευρικότητα είναι έκδηλη στην αγορά, με τον τραπεζικό κλάδο να συγκρατεί την όποια προσπάθεια να κατοχυρώσει ο Γενικός Δείκτης και τα επίπεδα των 930-932 μονάδων. Την ίδια ώρα, ο FTSE 25 βρίσκεται πλησίον της κύριας αντίστασης των 2.332 μονάδων, που μόνο η κατοχύρωσή της μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πάντως, οι τεχνικοί αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένα θετικοί στην αγορά, τονίζοντας ότι η συσσώρευση των τελευταίων ημερών μπορεί να δώσει την ανοδική διαφυγή που χρειάζεται το ΧΑ για να έχει κάποια επαφή με τις 1.000 μονάδες. Εάν οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν λειτουργήσουν τροφοδοτικά σε κάποιο νέο κύμα risk off, τότε είναι θέμα χρόνου το ΧΑ να κάνει την κίνηση προς τα τετραψήφια επίπεδα.

Στο μεταξύ, η αγορά παρακολουθεί τις πρώτες επαφές του κυβερνητικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών, με τη σημερινή ατζέντα να περιλαμβάνει το μείζον θέμα του ενιαίου πτωχευτικού δικαίου. Η δημιουργία του ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας αποτελεί κομβικό σημείο της πέμπτης αξιολόγησης των Θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς και κρίσιμο παράγοντα για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Την ίδια ώρα, διεθνώς το κλίμα στις ευρωαγορές είναι υποστηρικτικό, καθώς λαμβάνουν ώθηση από την ανάπτυξη της Κίνας η οποία ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αν και η Κίνα, έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 6,1% το 2019, τον χαμηλότερο ρυθμό τα τελευταία 30 χρόνια, οι αγορές εστιάζουν στο γεγονός πως η συγκεκριμένη ανάπτυξη καταγράφηκε εν μέσω της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ – Κίνας με τις δύο χώρες να καταλήγουν μετά από μήνες διαπραγματεύσεων στην υπογραφή της πρώτης συμφωνίας.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΛΠ σημειώνει πτώση 1,31%, με τις Titan, Jumbo, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Eurobank, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ να ακολουθούν με μικρές και ελεγχόμενες απώλειες.

Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη κινούνται οι Βιοχαλκο, ΟΠΑΠ, Aegean, Motor Oil, Coca Cola, Σαράντης, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος, χωρίς όμως καμία να κινείται με άνοδο που να ξεπερνά το 1%. Χωρίς μεταβολή οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Φουρλής.

 

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα