Υπό πίεση το χρηματιστήριο Αθηνών

Υπό πίεση βρίσκεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση επιδίδεται στην απορρόφηση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, προσπαθώντας να κρατήσει τα επίπεδα των 770 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,57% στις 769,00 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,69 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,57% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.977,36 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,64% στις 631,10 μονάδες.

Το ΧΑ κινείται στους ρυθμούς αφενός των χαρτοφυλακίων που επιχειρούν να κατοχυρώσουν κέρδη του προηγούμενου διαστήματος και αφετέρου της λήξης των παραγώγων σήμερα το μεσημέρι. Δεδομένου του ότι αύριο, Παρασκευή, καθώς και τη Δευτέρα είναι αργίες στην αγορά, δεν λείπουν οι επιλεκτικές κινήσεις από μερίδα χαρτοφυλακίων, έως ότου γίνουν εμφανείς οι στρατηγικές των short ενόψει της λήξης των παραγώγων.

Η εικόνα και σήμερα δεν διαφέρει από αυτή που είχε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Το πρόσημο που κυριαρχεί είναι το αρνητικό, με μικρές εξαιρέσεις κάποιων δεικτοβαρών τίτλων που καταφέρνουν να κρατήσουν τον γενικό δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα. Το άτυπο αυτό rotation στα «αναχώματα» της διόρθωσης έχει πετύχει την «προστασία» των 770 μονάδων αυτήν την εβδομάδα, με αρκετούς τίτλους να έχουν διορθώσει, αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές τους.

Πάντως αυτό που επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές είναι ότι η αγορά θα κινηθεί έντονα νευρικά το επόμενο διάστημα, με αρκετούς short να εκμεταλλεύονται τις αργίες του Πάσχα προκειμένου να έχουν περισσότερες επιρροές στο ταμπλό. Το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα έχει ήδη τρεις επίσημες αργίες, κατά τις οποίες παραδοσιακά τα προς δραστηριοποίηση χαρτοφυλάκια μειώνονται.

Το σενάριο επομένως που έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι μια διόρθωση λελογισμένη, χωρίς υπερβολές, αφού τα περισσότερα θετικά γεγονότα που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες έχουν λίγο έως πολύ προεξοφληθεί στο ταμπλό. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 26 Απριλίου αναμένεται αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s, γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς, η Alpha Bank, η ΔΕΗ, η Jumbo και η Εθνική δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Λάμδα, Σαράντης, ΟΠΑΠ και Coca Cola.

Στον αντίποδα, τρεις μόνο μετοχές του FTSE 25, οι Βιοχαλκο, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα βρίσκονται σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να ξεπερνά σε κέρδη του 0,60%, με τις ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Φουρλή, Τέρνα Ενεργειακή και Grivalia να είναι χωρίς μεταβολή.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα