Υπό πίεση και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών

Κάτω από τις 660 μονάδες υποχωρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά και λαμβάνει τις αρνητικές επιρροές από το πτωτικό τέμπο που ακολουθούν οι ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,47% στις 658,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,55% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.576,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,70% στις 327,15 μονάδες.

Οι πιέσεις σήμερα εντοπίζονται σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα, όπως η ΔΕΗ, αλλά ο τραπεζικός κλάδος δείχνει αδύναμος να απορροφήσει την προσφορά που εξακολουθεί να αποτυπώνεται στο ταμπλό, απομακρύνοντας μάλιστα τον κλαδικό από το κρίσιμο επίπεδο των 350 μονάδων. Και χωρίς τη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου, το ΧΑ δεν μπορεί να αξιώσει με μεγάλες πιθανότητες τη διατήρηση των 660 μονάδων.

Το αρνητικό κλίμα φαίνεται να τροφοδοτείται και από τα μηνύματα που δίνουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των διαβεβαιώσεων της αμερικανικής Federal Reserve ότι θα κρατήσει τα επιτόκια της σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει από την υφεσιακή βουτιά του β’ τριμήνου. Η Fed πάντως δεν ανακοίνωσε και νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, αφήνοντας στο Κογκρέσο την πρωτοβουλία για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Και μπορεί η αγορά να δείχνει ότι διαφοροποιεί τις τοποθετήσεις της σε επίπεδο τίτλων, ωστόσο η άρση της αβεβαιότητας δεν αναμένεται να έρθει σύντομα, σχολιάζουν σήμερα οι εγχώριοι αναλυτές, ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο. Η πορεία της οικονομίας συνδέεται προφανώς με την πορεία της υγειονομικής κρίσης η οποία, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr στο Υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν είναι εξαιρετικά αβέβαιη.

Ο βαθμός αβεβαιότητας είναι πάρα πολύ μεγάλος και συνδέεται με τα υγειονομικά δεδομένα και με την πιθανή πλέον ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης όχι μόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν ήδη δημιουργηθεί (για παράδειγμα λόγω τοπικών lockdown με σχετικές παρεμβάσεις να έχουν ήδη προαναγγελθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και την πιθανότητα λήψης ακόμα ισχυρότερων περιοριστικών μέτρων.

Στο ταμπλό τώρα, Eurobank, Alpha Bank και Aegean ηγούνται της πτώσης, καθώς σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι ΔΕΗ, Εθνική, Φουρλής, Titan και Πειραιώς.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Σαράντης, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ, με την Τέρνα Ενεργειακή να μην έχει πρόσημο. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Coca Cola και Λάμδα, με τον Ελλάκτωρ να συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία με άνοδο 7,87%.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα