Υπό πίεση και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών

Διορθωτικά εξακολουθεί να κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από τη χθεσινή ανοδική αντίδραση δέχεται τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών, χωρίς όμως να ανεβάζει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,52% στις 633,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,69% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.531,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,63% στις 335,15 μονάδες.

Η αγορά προσπαθεί να διαχειριστεί τις ήπιες πιέσεις που υπάρχουν από τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών, ενώ παράλληλα δέχεται και τις επιρροές από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ αναμένουν και την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αν και η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να προβεί σε κάποια αλλαγή στην πολιτική της.

Έτσι η αγορά δεν δείχνει διαθέσεις να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο σε ένα περιβάλλον που είναι εύθραυστο και ιδιαιτέρως ευμετάβλητο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μια σαφέστερη εικόνα για το μέγεθος της ύφεσης σε συνδυασμό με την επάρκεια ταμειακών διαθέσιμων αλλά και με τη ροή νέων εσόδων στα ελληνικά κρατικά ταμεία θα έχει η αγορά μόνο στο τέλος Αυγούστου. Και αυτό όχι σε ολόκληρο το μέγεθός του.

Παράλληλα, η αγορά αναμένει και τις θέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία της λεγόμενης “κακής τράπεζας” (bad bank) η οποία προορίζεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το σχέδιο “Ηρακλής” της κυβέρνησης για την μείωση των κόκκινων δανείων. Η ΤτΕ φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με εξειδικευμένους συμβούλους και επενδυτικές τράπεζες, προκειμένου να τη συνδράμουν στο έργο της δημιουργίας μίας τέτοιας τράπεζας.

Η αγορά έχει δώσει σημαντικό βάρος στα μέτρα αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς όπως επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές, το βάθος της ύφεσης και η συνεχιζόμενη κρίση του κορονοϊού έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους δανειολήπτες, αυξάνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού νέων NPEs.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Coca Cola και Jumbo σημειώνουν απώλειες 2,32% και 2,06% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Σαράντη, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Eurobank και Πειραιώς. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Titan, Aegean, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει κέρδη 1,58%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή είναι οι Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα