ΥΠΕΞ Αυστρίας: Όχι στην “πλήρη ένταξη” της Ουκρανίας στην ΕΕ

Yπέρ μιας “άλλης οδού” και όχι της πλήρους ένταξης της Ουκρανίας τάχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ (Alexander Schallenberg).

Ο υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg (ÖVP) χαρακτήρισε χθες την ουδετερότητα ως “στοιχείο του αυτοπροσδιορισμού της Αυστρίας”. Στη 14η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για τα ΜΜΕ στο Lech am Arlberg δήλωσε ότι δεν θεωρεί σωστό να την αμφισβητήσει. Ωστόσο, είναι πολύ σωστό να σκεφτούμε τον μελλοντικό σχεδιασμό της δομής ασφαλείας. Η Αυστρία θα μπορούσε να είναι μέρος ενός ευρωπαϊκού αμυντικού συστήματος, αλλά όχι “να συμμετέχει σε έναν στρατό”, δήλωσε.

Στρατιωτικά ουδέτερη, πολιτικά όχι

Αναφερόμενος ειδικά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Schallenberg δήλωσε ότι η Αυστρία είναι στρατιωτικά ουδέτερη, αλλά όχι πολιτικά. “Δεν ανήκουμε σε καμία στρατιωτική συμμαχία και δεν το θέλουμε”, τόνισε. Αλλά η Αυστρία συμβάλλει, είπε, για παράδειγμα με την προμήθεια κρανών ή ντίζελ, “ό,τι είναι δυνατόν”. Η στήριξη του ουκρανικού πληθυσμού ήταν το ζητούμενο. Η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και η ουδετερότητα είναι συμβατές.

Πρόκειται για την υπεράσπιση του δυτικού μοντέλου ζωής με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τόνισε πολλές φορές ο υπουργός Εξωτερικών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δικαιώματα αυτά υπάρχουν μόνο στο 25% των κρατών του ΟΗΕ. “Αλλά είναι το καλύτερο μοντέλο που έχουμε”, τόνισε ο Schallenberg.

Επιθυμία για ευελιξία της ΕΕ

Όσον αφορά τους στενούς δεσμούς της Ουκρανίας με την ΕΕ, ο Schallenberg τάχθηκε υπέρ μιας άλλης οδού από την πλήρη ένταξη. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε επίσης στα Δυτικά Βαλκάνια, για τα οποία είπε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι ανοικτές. Πρέπει επίσης να υπάρξουν και άλλα μοντέλα εκτός από την πλήρη ένταξη, τον ΕΟΧ ή τις συμφωνίες σύνδεσης ως μέσο σύνδεσης, ζήτησε ο Schallenberg περισσότερη ευελιξία. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι απαιτείται περαιτέρω εμβάθυνση: “Εξάγουμε το δυτικό μοντέλο ζωής μας”, ξεκαθάρισε ο Schallenberg.

Schallenberg: “Πρέπει πάντα να μιλάμε”.

Όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να γίνει ακόμη πιο συγκεκριμένος.

Ο Schallenberg θεωρεί σωστή την αμφιλεγόμενη συνάντηση του ομοσπονδιακού καγκελάριου Karl Nehammer (ÖVP) με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, “πρέπει πάντα να μιλάμε”. Εξάλλου, η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος γείτονας της Ευρώπης. Ωστόσο, ο Schallenberg απέκλεισε την επιστροφή στην προπολεμική σχέση με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν βρίσκεται στο τιμόνι. (APA, 23.4.2022)

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα