

Υπέρ της άρσης της ευρωβουλευτικής ασυλίας του πρώην προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, και δύο συνεργατών ψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κίνηση ερμηνεύεται ως το πρώτο βήμα για την έκδοσή τους στην Ισπανία.
Ο Πουτζντεμόν και αρκετοί συνεργάτες του είχαν διαφύγει στο Βέλγιο τον Οκτώβριο του 2017 για να αποφύγουν τη σύλληψη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο είχε κριθεί παράνομο από την ισπανική κυβέρνηση.
Ο Πουτζντεμόν, ο πρώην υπουργός Υγείας της Καταλονίας Τόνι Κομίν και η τοπική πρώην υπουργός Παιδείας Κλάρα Πονσάτι εξελέγησαν το 2019 στο Ευρωκοινοβούλιο και απέκτησαν βουλευτική ασυλία.
Η επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε αποφάσισε τον περασμένο μήνα με ψήφους 15-8 και δύο αποχές να άρει τη βουλευτική τους ασυλία, απόφαση την οποία υιοθέτησε η Ολομέλεια.
Το ισπανικό κράτος προσπάθησε να πετύχει την έκδοσή του Πουτζντεμόν, χωρίς ωστόσο να πείσει τις βελγικές δικαστικές αρχές. Η άρση της ασυλίας του ανοίξει τον δρόμο για νέα προσπάθεια έκδοσής του στην Ισπανία.
Ο ίδιος ο Πουτζντεμόν δήλωσε το Σάββατο στο Associated Press ότι η άρση της ασυλίας του παραμένει ένα από τα σενάρια, και μάλιστα το πιθανότερο, που εξετάζει, ωστόσο «γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα ήταν το τέλος της διαδρομής».
Σχετικά Νέα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε για 11η φορά παππούς – Η κορη του Τίφανι γέννησε το πρώτο της παιδί
Γεννητούρια στην οικογένεια του Ντόναλντ Τραμπ– Ο πλανητάρχης έγινε για 11η φορά παππούς καθώς.
Παππούς έγινε για 11η φορά ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγινε παππούς για 11η φορά την Πέμπτη (15/5), καθώς η.
Ορίστηκε η αντιπροσωπεία του Κιέβου για τις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της χώρας του στις επερχόμενες.
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας συναντάται με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συναντάται αυτήν την ώρα με τη ρωσική.