Υπάρχει ζωή στον πλανήτη Άρη; Η NASA απαντά (vid)

Τελικά, υπάρχει ζωή στον Άρη; Πόσα χρόνια τελικά ακόμη θα αναρωτιόμαστε;

Το «μυστήριο» αναμένεται να λύσει το Perseverance rover της NASA, που από τον Φεβρουάριο του 2021 εξερευνά τον κρατήρα Jezero στον Άρη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αυτός ο κρατήρας μπορεί κάποτε να φιλοξενούσε ένα σύστημα δέλτα ποταμών.

Οι επιστήμονες της NASA, εστιάζουν επί του παρόντος τις προσπάθειές τους στον κρατήρα Jezero πλάτους 28 μιλίων, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι το σημείο όπου μια λίμνη ενώθηκε κάποτε με έναν ποταμό, πριν από εκατομμύρια χρόνια. Οι συγγραφείς μια νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, αποκάλυψαν ότι τα δείγματα που ελήφθησαν από το Preservance, είναι πολλά υποσχόμενα για την πιθανή απόδειξη αυτών των θεωριών.

Τα εργαλεία του Perseverance

Τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Perseverance είναι το υπεδάφιο ραντάρ RIMFAX, που μπορεί να βρει πάγο, νερό ή εναποθέσεις αλάτων έως και 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ενώ μπορεί να χαρτογραφήσει στρώματα εδάφους και βράχων σε βάθος 20 μέτρων.

Έτσι τα δεδομένα του Perseverance από τη δυτική άκρη του κρατήρα πέρυσι, έδωσαν μια σχετικά ευδιάκριτη εικόνα της Αρειανής επιφάνειας. Ο 4 δισεκατομμυρίων ετών κρατήρας γέμισε αργότερα με βράχια και εναποθέσεις υλικών. Αυτά τα υλικά το πιθανότερο είναι να μεταφέρθηκαν από νερό.

Όπως φαίνεται, τα οριζόντια στρώματα υλικών φαίνεται πως εναποτέθηκαν σε ένα υγρό περιβάλλον που μοιάζει με τις λίμνες στη Γη. Η λίμνη αυτή θα καταλάμβανε ένα σημαντικό ποσοστό της επιφάνειας του κρατήρα, φτάνοντας έως και τα 7 χιλιόμετρα. Καθώς η λίμνη υποχωρούσε, δημιούργησε τα δέλτα των ποταμών.

Το Perseverance έχει κάνει γεωτρήσεις και έχει συλλέξει αρκετά δείγματα υλικών, με τον αποθηκευτικό χώρο του να έχει γεμίσει τώρα στο 60%. Όπως έχει προκύψει, ο κρατήρας Jezero είχε μία πλούσια γεωλογική ιστορία η οποία συμπεριλάμβανε αλλαγές τεράστιας κλίμακας στο περιβάλλον του Άρη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα