Ξηρασίες και πλημμύρες μπορεί να προκαλέσουν ζημιά 5,6 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2050

Οι επιδεινούμενες ξηρασίες, οι καταιγίδες και οι καταρρακτώδεις βροχές σε κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μπορούν να προκαλέσουν απώλειες 5,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο ΑΕΠ μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Φέτος, καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες σε πόλεις της Κίνας και της Νότιας Κορέας και προκάλεσε προβλήματα στην παροχή νερού και ηλεκτρισμού στην Ινδία ενώ η ξηρασία έχει βάλει σε σοβαρό κίνδυνο τις σοδειές σε όλη την Ευρώπη. Τέτοιες καταστροφές κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Τα περσινά ακραία φαινόμενα που είχαν να κάνουν με το νερό είχαν οδηγήσει σε παγκόσμιες απώλειες πάνω από 224 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Emergency Events Database που καταρτίζεται από το Κέντρο Έρευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών με έδρα τις Βρυξέλλες.

Δεδομένης δε της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να εντατικοποιηθούν και το κόστος τους να γίνει ακόμα μεγαλύτερο.

Το νερό -είτε όταν είναι πάρα πολύ είτε όταν είναι πάρα πολύ λίγο- μπορεί «να γίνει η πιο καταστροφική δύναμη που μπορεί να βιώσει μια κοινότητα», σχολιάζει ο Ντον Χόλαντ, επικεφαλής του προγράμματος της καναδικής αγοράς νερού της εταιρείας συμβουλευτικής περιβάλλοντος, GHD,

Η GHD εξέτασε τους κινδύνους που σχετίζονται με το νερό σε επτά χώρες που έχουν διαφορετικές κλιματικές και οικονομικές συνθήκες: τις ΗΠΑ, την Κίνα, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Φιλιππίνες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αυστραλία. Συνεκτιμώντας παγκόσμιας δεδομένα από ασφαλιστικές και επιστημονικές μελέτες για το πως τα ακραία φαινόμενα μπορούν να επιδράσουν σε διαφορετικούς τομείς, η ομάδα εκτίμησε τον όγκο των απωλειών στις χώρες.

Στις ΉΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, οι απώλειες μπορεί να ανέρχονται στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050 με το αμερικανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να συρρικνώνεται κατά περίπου 0,5% κάθε χρόνο μέχρι τότε. Η Κίνα, η Νο.2 οικονομία στον κόσμο, είναι αντιμέτωπη με συνολικές απώλειες περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Από τους πέντε επιχειρηματικούς τομείς, ο πιο ζωτικός για την παγκόσμια οικονομία, αυτός της μεταποίησης και των μεταφορών μπορεί να πληγεί πιο σκληρά από καταστροφές το κόστος των οποίων θα ανέρχεται στα 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια καθώς η έλλειψη νερού διαταράσσει την παραγωγή ενώ οι πλημμύρες καταστρέφουν τις υποδομές.

Ο αγροτικός τομέας που είναι τρωτός τόσο στην ξηρασία όσο και στις ακραίες νεροποντές, μπορεί να δει 332 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες μέχρι το 2050. Άλλοι τομείς που αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις είναι αυτός του λιανεμπορίου, ο τραπεζικός και της ενέργειας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα