Welt: Οι δηλώσεις Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εκνευρίζουν την Αναλένα Μπέρμποκ

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορούσαν πράγματι να ενταχθούν γρήγορα στο ΝΑΤΟ, σημειώνει η Welt, αλλά η Τουρκία το εμποδίζει.

“Από άποψη στρατηγικής σημασίας, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι εξίσου σημαντικές με την Τουρκία”, ξεκαθάρισε ο ειδικός του FDP σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γκραφ Λαμπσντορφ.

Η πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ξεπέρασε το επόμενο εμπόδιο, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί διχόνοια στο εσωτερικό της Συμμαχίας. Μετά τον πρόεδρο Σάουλι Νιίστο και την πρωθυπουργό Σάννα Μάριν, οι Σοσιαλδημοκράτες της Φινλανδίας τάχθηκαν επίσης υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) εξέφρασε την ενόχλησή της για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την άποψή της, κάθε δημοκρατική χώρα θα πρέπει να είναι στην πραγματικότητα ευχαριστημένη όταν οι δημοκρατίες με ισχυρές αμυντικές ικανότητες κάνουν την κοινή συμμαχία ισχυρότερη. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει την προηγούμενη ημέρα ότι δεν έχει “καμία θετική γνώμη” για την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε ωστόσο την προθυμία του να συνομιλήσει.

Ο εμπειρογνώμονας του FDP σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Γκραφ Λαμπσντορφ κάλεσε την Κυριακή τον Ερντογάν να εγκαταλείψει τη στάση αποκλεισμού του κατά της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. “Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι εξίσου σημαντικές με την Τουρκία όσον αφορά τη στρατηγική σημασία του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Λάμπσντορφ στη Bild am Sonntag. Χαρακτήρισε επίσης “ψέμα” τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι αισθάνεται ότι απειλείται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

“Τότε η Ευρώπη θα είναι πιο ασφαλής”

Ο Λαμπσντορφ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια καθαρά αμυντική συμμαχία, με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να είναι ήδη μέλη της ΕΕ. “Τώρα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη και ομαλή διαδικασία εισδοχής στο ΝΑΤΟ”. “Τότε η Ευρώπη στο σύνολό της θα είναι ασφαλέστερη”, τόνισε.

Η γερμανική ένωση εφέδρων ανακοίνωσε στενή συνεργασία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Είναι “πιθανό ότι οι έφεδροι από τα κράτη μας θα αναπτυχθούν επίσης μαζί για την άμυνα της Συμμαχίας στο μέλλον”, δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης εφέδρων, Πάτρικ Σένσμπουργκ στην Bild am Sonntag.

Σύμφωνα με αντιπροσωπευτική έρευνα της Insa για λογαριασμό της εφημερίδας, το 66% των Γερμανών θα καλωσόριζε τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ το 20% όχι. Ταυτόχρονα, το 74% φοβάται ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αισθανθεί ότι προκαλείται από μια επέκταση του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 14% δεν φοβάται κάτι τέτοιο.

Η Μπέρμποκ διατύπωσε την προοπτική να ενταχθούν γρήγορα η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία θα επικυρώσει την ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία “πολύ, πολύ γρήγορα”, δήλωσε η Μπάερμποκ το πρωί της Κυριακής στο περιθώριο άτυπων διαβουλεύσεων με τους συναδέλφους της στο ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση είχε ήδη συνομιλήσει σχετικά με “όλα τα δημοκρατικά κόμματα”.

Πολλά άλλα κράτη του ΝΑΤΟ είχαν επίσης υποσχεθεί μια ταχεία διαδικασία επικύρωσης, δήλωσε η Μπέρμποκ. Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει “παιχνίδι με τις κρεμάλες” μετά την αίτηση προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Σίινιστο, ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει λάθος τη σχεδιαζόμενη ένταξη του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για τη γειτονική χώρα. Προειδοποίησε ότι η απομάκρυνση της Φινλανδίας από την παραδοσιακή ουδετερότητά της θα οδηγούσε σε επιδείνωση των μέχρι τώρα σχέσεων καλής γειτονίας.

Η Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία είναι ήδη στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ, αλλά όχι επίσημα μέλη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση για το ΝΑΤΟ και στις δύο χώρες.

Θεωρητικά, η Τουρκία θα μπορούσε να εμποδίσει την ένταξη, καθώς οι αποφάσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ λαμβάνονται σύμφωνα με την αρχή της συναίνεσης. Στο Βερολίνο, ο Τούρκος επικεφαλής Τσαβούσογλου επανέλαβε τις επιφυλάξεις της χώρας του, αλλά δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία ήταν πάντα υπέρ μιας “πολιτικής ανοικτών θυρών”. Ο κ. Χααβίστο δήλωσε: “Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση για το θέμα αυτό”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα