Wall Street: “Έσπασε” το πτωτικό σερί του ο S&P 500, παρά τη νευρικότητα

Με θετικά πρόσημα κατόρθωσαν να κλείσουν, παρά την αρνητική στροφή περίπου στο μέσον της συνεδρίασης, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να κάνουν για λίγο στην άκρη τους φόβους για τη συνέχιση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ από πλευράς της Federal Reserve και μια πιθανή ύφεση που μπορεί αυτή να προκαλέσει στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 111,12 μονάδες ή 0,33%, στις 33.153,91 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει κέρδη 21,75 μονάδων ή 0,54%, στις 4.012,80 και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει κέρδη 83,33 μονάδων ή 0,72%, στις 11.590,40.

Ο τελευταίος έλαβε αρχικά ιδιαίτερα ώθηση από την Nvidia, που είδε τη μετοχή της να κερδίζει περί το 14% λόγω των καλύτερων του αναμενομένου κερδών και εσόδων στο δ’ τρίμηνο τα οποία ανακοίνωσε.

Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες σε τέσσερις συναπτές συνεδριάσεις μέχρι και την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία η Fed δημοσιοποίησε τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της, που ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου. Από τα πρακτικά συνάγεται ότι οι επιτελείς της κεντρικής τράπεζας παραμένουν δεσμευμένοι στην προσπάθειά τους να αντιπαλέψουν τον πληθωρισμό μέσω και νέων αυξήσεων επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός “παρέμεινε εμφατικά επάνω” από τον στόχο της Fed για 2%, ενώ η αγορά εργασίας “παρέμεινε εξαιρετικά σφικτή, γεγονός το οποίο ασκεί ανοδικές πιέσεις τόσο στους μισθούς όσο και στις τιμές”, σύμφωνα με τα πρακτικά.

“Η Fed είναι έτοιμη να επιφέρει ένα κάποιο πλήγμα στην αγορά εργασίας προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα οχυρωθεί στο σημερινό υψηλό του επίπεδο εντός της οικονομίας”, σημειώνει ο Bill Adams, επικεφαλής οικονομολόγος της Comerica Bank. “Έως τα μέσα του 2023, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση αναμένεται να έχει υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Εάν ωστόσο ο πληθωρισμός εκπλήξει εκ νέου προς τα επάνω ή η ανεργία υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, η Fed θα μπορούσε να οδηγηθεί προς ακόμη μεγαλύτερη των προβλέψεων αύξηση επιτοκίων”.

Το πίσω-μπρος στις αγορές αναμένεται να συνεχιστεί, τονίζει από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της BankRate, Greg McBride.

“Η αγορά έχει πραγματοποιήσει ράλι μια-δυο φορές υπό την λαθεμένη εκτίμηση ότι η Fed θα πραγματοποιούσε στροφή και θα άρχιζε τις περικοπές επιτοκίων. Και κάθε φορά, η Fed τη διαψεύδει και η αγορά λαμβάνει το μήνυμα φτάνει στην αγορά και βλέπουμε μια αρνητική στροφή. Δε νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι και αυτή τη φορά”, ανέφερε. “Η οικονομία είναι εντυπωσιακά ισχυρή. Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Η αγορά εργασίας είναι σφικτή. Κι όλα αυτά δείχνουν προς μια Fed η οποία θα συνεχίσει να αυξάνει επιτόκια”.

Η αγορά, κατέληξε, έχει τιμολογήσει μόνον το σενάριο της “ήπιας προσγείωσης”, καθόλου όμως εκείνο μιας ύφεσης ή μιας μη προσγείωσης, που θα οδηγούσε τη Fed να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Τα αποτελέσματα τα οποία ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων την Πέμπτη οι Alibaba, Papa John’s, Wayfair και Bath & Body Works έδωσαν στους επενδυτές περαιτέρω εικόνα για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης.

“Έχουμε να κάνουμε με μια Fed που παρακολουθεί στενά τα μακροοικονομικά στοιχεία”, σημειώνει από την πλευρά του ο Brent Schutte, επικεφαλής κλάδου επενδύσεων στην Northwestern Mutual Wealth Management.

Η μετοχή της Netflix δέχθηκε πιέσεις, υποχωρώντας άνω του 3%, αφότου η Wall Street Journal ανέφερε ότι η εταιρεία σχεδιάζει μειώσεις τιμών σε περισσότερες από 30 χώρες.

Οι αγορές στις οποίες επίκεινται μειώσεις περιλαμβάνουν τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Η Netflix επιβεβαίωσε ότι “επικαιροποιεί” τον τιμοκατάλογο των πακέτων της.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 21 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα και 8 με αρνητικά. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Microsoft, Merck, Boeing, ενώ των απωλειών εκείνες των Verizon, Walmart, McDonald’s.

Πτώση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας – Συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις
Πτωτικές τάσεις εμφάνισαν εκ νέου οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με την αγορά εργασίας την χώρας να δείχνει ξανά ότι δεν κάμπτεται από τις επιθετικές κινήσεις της Fed.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν 192.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αριθμός χαμηλότερος από τις 195.000 που είχαν προηγηθεί (ελαφρώς αναβαθμισμένη τελική μέτρηση από τις 194.000 αρχικά).

Χαρακτηριστικό της τάσης είναι ότι οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι αντί για πτώση ο αριθμός των αιτήσεων θα παρουσίαζε μικρή αύξηση στις 200.000.

Παρομοίως, ο αριθμός των υφιστάμενων επιδομάτων υποχώρησε στα 1,654 εκατομμύρια, από τα 1,691 εκατ. της προηγούμενης μέτρησης και έναντι της πρόβλεψης των αναλυτών για αύξηση στα 1,7 εκατ.

Ήπια αύξηση παρουσίασε ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων των αιτήσεων που διαμορφώθηκε στις 191,25 χιλιάδες από τις 189,75 χιλ. ωστόσο ενδεικτικό είναι ότι πριν την πανδημία ο αριθμός κυμαινόταν σε 220 με 230 χιλιάδες τη εβδομάδα.

Ελαφρώς χαμηλότερη ήταν η ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δ’ τρίμηνο όπως έδειξε η αναθεωρημένη μέτρηση του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη αυξήθηκε με ρυθμό 2,7% έναντι του 2,9% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες, η κύρια κινητήρια δύναμη της αμερικανικής οικονομίας, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,4% αντί της αρχικής μέτρησης στο 2,1%. Κάτι στο οποίο αποδίδεται κατά βάση και η υποβάθμιση της συνολικής ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών υποδηλώνει ότι η νέα χρονιά ξεκινά αδύναμα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα πιεστούν αρκετά στο τρέχον τρίμηνο για να ανταποκριθούν ακόμη και στη χαμηλότερη μέτρηση του περασμένου.

Το πρώτα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πορεία να εμφανίσουν πολύ αργό ρυθμό ανάπτυξης ή ακόμη και συρρίκνωση.

Όπως φαίνεται οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων και ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις τους, ειδικά σε τομείς ευαίσθητους στο κόστος δανεισμού όπως η στέγαση και οι κατασκευές.

Από την άλλη βέβαια, αν και αναμένεται ευρέως ότι οι ΗΠΑ θα περάσουν σε ύφεση κάποια στιγμή εντός του 2023, καθώς η Fed συνεχίζει περαιτέρω τη σύσφιξη, οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν αρκετά χρήματα ακόμα προκειμένου να διατηρήσουν “ζωντανή” την οικονομία, έστω και με το χαμηλότερο ρυθμό του τέταρτου τριμήνου.

Στο πλευρό τους βρίσκεται η ισχυρή αγορά εργασίας, μία από τις πλέον στενές στη σύγχρονη ιστορία, με την ανεργία στο χαμηλό 54 ετών του 3,4%.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν επίσης και ανοδική αναθεώρηση του προτιμώμενου δείκτη της Fed για τον πληθωρισμού, του Δείκτη Προσωπικών Δαπανών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 3,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, έναντι του 3,2% που είχε αναφερθεί αρχικά.

Παρομοίως, στο πιο στενό μέτρο του δείκτη που δεν προσμετρά ενέργεια και τρόφιμα, ο λεγόμενος δομικός δείκτης αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 4,3%.

Πάντως, αν και οι καταναλωτικές δαπάνες υποβαθμίστηκαν στο σύνολό τους, οι επιχειρηματικές δαπάνες κινήθηκαν ελαφρώς καλύτερα από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά. Μεταξύ άλλων, οι πάγιες επενδύσεις εκτός κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,3% σε ετήσια βάση αντί της προκαταρκτικής εκτίμησης για 0,7%, κυρίως λόγω της αύξησης σε εγκαταστάσεις και πνευματική ιδιοκτησία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα